Isaksen innkaller partene i arbeidslivet
Bruken av hjemmekontor har økt kraftig under koronapandemien, og flere har pekt på at reglene som gjelder når man jobber hjemmefra er utdaterte.
Isaksen tar utfordringen
Dagens Perspektiv skrev tidligere om arbeidsrettsjurist Fredrik Bjercke Punsvik i Selmer som mente regelverket var utdatert og mangelfullt, og pekte på at betydelige deler av arbeidsmiljøloven ikke gjelder når folk jobber hjemmefra. Han etterlyste en full gjennomgang av regelverket.
Også stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud, tok i Dagens Perspektiv til orde for at regelverket måtte oppdateres, og utfordret arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen til å sette ned en arbeidsgruppe.
Nå svarer statsråden at han vil ta initiativ til en gjennomgang av regelverket.
– Vi ønsker nå å sette i gang et arbeid for å se på om reglene knyttet til hjemmekontor bør endres, og vil snarlig invitere partene til et møte om nettopp dette, skriver han i en e-post til Dagens Perspektiv.
Modent for oppdatering
Isaksen peker på at regelverket er nesten 20 år gammelt.
– Dagens regelverk knyttet til arbeid hjemmefra ble fastsatt i 2002, og er trolig modent for oppdatering, sier Isaksen.
Den økte bruken av hjemmekontor i koronatiden har bidratt til å sette problemstillingen på dagsorden i departementet.
– Da koronapandemien brøt ut i vår måtte lagt flere enn vanlig jobbe hjemmefra. Det har aktualisert flere spørsmål knyttet til hvilke regler som gjelder når man jobber på hjemmekontor. Erfaringen vi har fått fra koronaperioden med store deler av befolkningen på hjemmekontor vil være verdifullt i dette arbeidet, mener han.
Erfaringen vi har fått fra koronaperioden med store deler av befolkningen på hjemmekontor vil være verdifullt i dette arbeidet
Kan bli en stor del av arbeidslivet
LO bekrefter at de i går mottok invitasjon til et møte i arbeids- og sosialdepartementet i september for å se på reglene rundt hjemmekontor. De har tidligere spilt inn behovet for mer forskning på området og er positive til at statsråden nå tar tak i saken.
Arbeidstakerorganisasjonen mener det særlig er signalene om at mange arbeidsplasser vil ta i bruk mer hjemmekontor også etter at koronapandemien har lagt seg, som skaper et behov for å se på regelverket på nytt.
– Forskriften om hjemmekontor sier veldig lite. Og den er tilpasset en situasjon der hjemmekontor brukes unntaksvis. Nå kan det se ut til at det vil utgjøre en mye større andel av det norske arbeidslivet fremover. Da blir det viktig å sørge for at regelverket holder, sier Roger Heimli, andre nestleder i LO, som er en av de som stiller på møtet med statsråden.
Forskriften om hjemmekontor sier veldig lite
LOs tre innspill
Heimli sier det særlig er tre hovedpoenger LO vil spille inn på møtet. For det første hvordan tillitsvalgte og verneombud skal følge opp arbeidstakere som jobber hjemmefra, for å sikre at de har et forsvarlig arbeidsmiljø.
For det andre mener LO det er behov for å se på økonomiske sider ved hjemmekontorarbeid, hvem som skal bekoste utstyr og slitasje når arbeidet flyttes fra kontoret til den enkelte arbeidstakers hjem.
Nå kan det se ut til at det vil utgjøre en mye større andel av det norske arbeidslivet fremover
– Bruker du privat bil i jobben i dag får du kompensert for det. Tilsvarende må vi finne ut av hvordan arbeidstakere skal få igjen for de merkostnadene de har i forbindelse med arbeid i hjemmet sitt, sier han.
Det tredje momentet handler om de psykososiale forholdene. Heimli er opptatt av hvordan arbeidstakernes sosiale fellesskap og samarbeidet på jobben skal ivaretas hvis mange sitter spredt på hjemmekontor.
NHO positive til gjennomgang
NHO ønsker også initiativet fra statsråden velkommen. De vil være med å se på regelverket, men har foreløpig ingen klare forslag til endringer.
– Vi har ikke en klar liste. Men vi er gjerne med og ser på behov for oppdatering, sier Margrethe Meder, avdelingsdirektør for NHOs advokattjenester.
Hun mener det gjeldende regelverket ikke er tilpasset dagens situasjon under koronapandemien, der mange jobber på hjemmekontor over lengre tid.
Vi er gjerne med og ser på behov for oppdatering
– Vi er opptatt av HMS og et godt arbeidsmiljø og deler synet på at vi må se på dette sammen nå, sier hun.
NHO har utviklet en veileder til sine medlemsbedrifter der de gir råd om hvordan de skal håndtere hjemmekontorsituasjonen på en god måte.
– Vi har ikke fått mange henvendelser om konflikter knyttet til betingelsene for hjemmekontor, men når situasjonen drar ut i tid, kommer det noen spørsmål om hvordan man skal organisere det.