En lærer påstår at hun ble utsatt for seksuell trakassering da en kollega spurte henne ut på date. Hva gjør vi?
Spørsmål: Jeg er rektor ved en privatskole. En av våre kvinnelige lærere har kommet til meg og påstått at hun har vært utsatt for seksuell trakassering. En mannlig kollega har etter hennes oppfatning flørtet åpenlyst med henne ved flere anledninger.
Dette endte imidlertid med at han spurte om hun ville bli med på date, noe hun avslo tydelig. Etter dette skal det ikke ha kontakt fra den mannlige læreren.
Den kvinnelige læreren krever imidlertid nå at jeg gir den mannlige kollegaen en skriftlig advarsel for forholdene, siden hun mener at det er helt uhørt med slik overskridende oppførsel på arbeidsplassen.
Vi er veldig avhengig av å ha den kvinnelige læreren hos oss, og jeg er nå redd for at hun sier opp hvis vi ikke gjør som hun sier. Har dere noen råd? Kan hun kreve at vi gir slik advarsel til den mannlige kollegaen?
Svar: Det er vanskelig å si noe om hvilke regler som gjelder for samhandling mellom kollegaerpå en arbeidsplass. Likevel må det nok anses som ganske klart at det ikke er forbudt å flørte med kollegaer, selvfølgelig innenfor visse grenser.
Tilfellet som du selv beskriver her, er tilsynelatende ganske uskyldig. Særlig siden den mannlige ansatte har sluttet å flørte etter at han fikk avslag fra den kvinnelige kollegaen. Basert på spørsmålet ditt og den informasjonen vi har, mener vi at det ikke foreligger grunnlag for å gi skriftlig advarsel.
Den kvinnelige ansatte har under enhver omstendighet ingen krav på å kreve at arbeidsgiver reagerer på en bestemt måte.
Kanskje er det best å spørre den kvinnelige ansatte om hun ønsker ta et møte med den mannlige kollegaen og ellers diskutere hva du som arbeidsgiver kan gjøre for å bedre samhandlingen i fortsettelsen.
SBDL v/Sindre D. Christensen
Har du spørsmål om arbeidsrett?
Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.
Les alle spørsmål og svar her!