VIL AT ELDRE SOM ØNSKER DET SKAL FÅ JOBBE: Prosjektet jobber både med å koble eldre opp mot hverandre, og å koble eldre opp mot bedrifter.

Foto

Dean Mitchell/iStockphoto

DOGA-støtte for å få eldre ut i arbeid

Publisert: 9. oktober 2020 kl 13.01
Oppdatert: 12. oktober 2020 kl 14.02

– Det var virkelig gøy å motta denne prisen. Ikke minst er det en anerkjennelse av at dette er en viktig problemstilling, sier Sverre Steensen. Han er gründer og har startet prosjektet Vil Bidra.

Mange eldre trenger hjelp i hverdagen, men det er også en anselig mengde som savner å være til nytte. Det var utgangspunktet for prosjektet Vil Bidra.

Prosjektet jobber både med å koble eldre opp mot hverandre, og å koble eldre opp mot bedrifter. Foreløpig er de i utprøvingsfasen, men de har lansert en nettportal der man kan registrere seg, enten som hjelper eller som en som trenger hjelp.

Steensen peker på at det er cirka én million nordmenn over 60 år. Noen av dem er kanskje pensjonerte, noen av dem har kanskje ikke jobbe for øyeblikket, men de har mye kunnskap etter et langt arbeidsliv.

– En av de aller største ressursene Norge har i dag, er den store gruppen med eldre. Mange av dem kan og vil jobbe, men det er ikke alltid enkelt for dem å skaffe seg jobb. Vi vil gi dem en mulighet til å spe litt på pensjonen, dersom de skulle ønske det, sier han.

Kan jobbe for bedrifter eller privatpersoner

– Se for deg at en bedrift kunne trenge litt ekstra regnskapshjelp, men at de ikke trenger hjelp mer enn åtte timer i uka. Man får ingen i 30-årene til å ta en sånn jobb. Men for eldre med bakgrunn i regnskap kan en liten stilling som det være perfekt, sier Steensen.

Saken fortsetter under annonsen

I disse tilfellene er det bedriften som betaler lønna. I de tilfellene der eldre hjelper andre eldre med dagligdagse gjøremål som ikke dekkes av øvrige ordninger, er det den enkelte som trenger hjelp som betaler.

– Det kan være en del gjøremål som man ikke får hjelp til gjennom offentlige ordninger. Hvis du for eksempel trenger hjelp til å kjøres på et treff en gang i uka, er dette en tjeneste som andre eldre enkelt kan tilby, sier han.

Vil teste ut antakelser

– Vet dere at det er et behov der ute?

– Det er cirka én million nordmenn over 60 år, og våre antakelser er at mange av disse ønsker å bidra på en eller annen måte. Vi har snakket med de som har registrert seg på portalen og med bedrifter for å kartlegge behovene. Pengene fra DOGA gjør det mulig for oss å utvikle tjenestene enda fortere, og å optimalisere dem mot behovene der ute. Så vi får vite mer om hvilke behov som er der mens vi går, sier han.

Han tror at eldre har ulike grunner for å ville jobbe, noen ønsker det sosiale, noen ønsker å spe på pensjon, noen savner å være del av et miljø, andre vil være fysisk aktive.

– Vi er glade for å få muligheten til å dykke inn i og teste antakelsene våre, og å utvikle tjenestene videre, sammen med noen av de flinkeste designerne i Norge, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

– Men hva har design med dette å gjøre, egentlig?

– Design er bredt. Det har for eksempel å gjøre med hvordan vi bygger opp plattformen, hvordan vi tilbyr tjenester og hvilke tjenester vi tilbyr, sier han.

Næringsminister fornøyd

Vil Bidra er tildelt pengene gjennom DOGAs program Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Programmet mottok i år 190 søknader, noe som er et rekordhøyt antall.

DIP-juryen roser prosjektet for bruke design til å løse en bred og kjent problemstilling i samfunnet. Også næringsministeren er fornøyd.

 – Designdrevet innovasjon kan gi mer bærekraftige produkter og tjenester som er viktig for omstillingen av norsk næringsliv. DIP vektlegger særlig brukernes behov i innovasjonsprosessen. Det er en rekke spennende prosjekter som nå får støtte til å bruke design i innovasjonsprosessen, sier næringsminister Iselin Nybø (V).