Foto

Nuthawut Somsuk | Dreamstime

Lønnsdannelse

To av tre arbeids­takere over­stiger sjefens forventninger

Publisert: 29. mars 2019 kl 09.51
Oppdatert: 11. november 2021 kl 11.22

Gjennomsnittsnordmannen er rett og slett bedre enn gjennomsnittet, ifølge en undersøkelse fra Korn Ferry som presenteres på HR Norges lønnsseminar fredag.

– Det er hyggelig og bra at lederne heier på sine egne, men dette viser også en form for snillisme, sier daglig leder i HR-Norge, Even Bolstad.

For i en lønnssammenheng kan det by på problemer at et flertall ifølge sjefen «presterer bedre enn forventet».

Ofte er det slik at det er nærmeste leder som utfra sin vurdering anbefaler hvilke medarbeidere som bør ha et lønnstillegg. Denne vurderingen blir i mange sammenhenger basert på prestasjoner.

 

Gode medarbeidere forventer også bedre lønn. Når ledere jekker opp evalueringen av sine medarbeidere, kan de ødelegge interne lønnsrelasjoner på en måte som for eksempel kan gjøre det vanskelig å flytte folk på tvers av organisasjonen.

Saken fortsetter under annonsen

– Delegering av lønnsfastsettelsen er i utgangspunktet bra. Det er de som er tettest på som vet hvor skoen trykker og som best kan vurdere den enkelte. Samtidig er det viktig å ha sentral veiledning og kontroll, sier Bolstad.

Det er veldig viktig at virksomhetene gir en lønn som opp­leves som rett­ferdig

Opplevd rettferdighet

Foto

Even Bolstad er daglig leder  i HR Norge. (HR Norge)

Som enkeltmennesker er vi forskjellige, men helt siden 50-tallet har det vært kjent at lønn, og måten den fastsettes på, har et større potensial for å demotivere enn å motivere ansatte, skriver Korn Ferry i undersøkelsen til HR Norge. Videre heter det at:  

«Opplevd rettferdighet rundt lønnsfastsettelse er vesentlig for at ansatte skal bli værende i arbeidsforholdet sitt.  Ofte henger opplevd rettferdighet rundt egen lønn sammen med hva andre tjener i tilsvarende eller samme type jobb. Å ha klare retningslinjer for lønnsfastsettelse vil være et sentralt virkemiddel når det kommer til opplevelsen av rettferdig lønn, og følgelig at ansatte forblir i arbeidsforholdet».

Et viktig poeng med lønnspolitikken i en virksomhet, er derfor at den oppleves som rettferdig av den enkelte, poengterer HR Norge.

Saken fortsetter under annonsen

I undersøkelsen Korn Ferry har foretatt kommer det fram at 68 prosent av de ansatte sammenligner seg selv og sin egen lønn med kolleger i samme organisasjon med tilsvarende jobb.

Mange, 61 prosent, sammenligner seg selv med folk som har samme type jobb i andre organisasjoner. 58 prosent sammenligner seg med kolleger de mener «presterer på samme nivå som dem selv».

– Det er veldig viktig at virksomhetene gir en lønn som oppleves som rettferdig. Et millimeter-regnskap for rettferdighet er umulig, men å gjøre prosessen på en best mulig ryddig måte er den beste garantien for at lønn ikke skaper negative opplevelser for den enkelte som til syvende og sist går ut over motivasjonen, sier Even Bolstad i HR Norge.