Språkbarrieren er den høyeste
Under et møte med toppsjefene i store, norske bedrifter denne uka, oppfordret regjeringen flere næringslivsledere til å delta i dugnaden for å få flere «som kanskje ikke har en strøken CV» inn i arbeidslivet.
– Myndighetene stiller opp med kvalifiseringstiltak, kompetanseheving og bistand til bedriftene som ansetter, men vi har ingen jobber å dele ut til folk, sa arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.
Statsminister Erna Solberg luftet under samme møte sin bekymring over at én av seks mellom 25 og 54 år ikke er i arbeid. Særlig blant unge har andelen som faller utenfor økt.
Samtidig viser en ny analyse utført av Proba samfunnsanalyse at to av tre bedrifter i NHO ikke har rekruttert personer som har ekstra behov for oppfølging eller tilrettelegging.
Årsakene er mange.
Spørreundersøkelsen viser imidlertid at det generelt er vanskeligere for bedriftene å inkludere personer med svake norskferdigheter enn personer med manglende kompetanse, utdanning eller helseutfordringer.
Det kommer blant annet frem at selv om mange bedrifter er villige til å gi personer med svake norskferdigheter en sjanse, overlates kandidatene til seg selv i å finne løsninger og tiltak for å forbedre språket.
Da faller de fort ut igjen.
Derfor etterlyser flere av informantene i Proba-analysen «en mer systematisk tilnærming» i formidlingen av kandidater som sliter med språket.
De lanserer blant annet ideen om å utvikle bransjespesifikke kurs hvor bedriftene kan kjøpe plasser – og hvor arbeidstakere bruker av fritida for å delta.
– Bedriftene spiller en viktig rolle i inkluderingsdugnaden og de vil gjerne bidra, men vi må sørge for at både bedriftene som ønsker å inkludere og den enkelte som trenger jobb får god bistand, sier arbeidslivsdirektør Nina Melsom i NHO.
Nestleder i LOs samfunnspolitiske avdeling, Liv Sannes, er ikke overrasket over at språkbarrieren oppfattes som ekstra vanskelig å håndtere.
– Høye effektivitetskrav i det norske arbeidslivet betyr imidlertid at arbeidstakerne må ha et visst minimumsnivå i norskferdigheter, og det er viktig at inkluderingen i arbeidslivet kombineres med kursing i norsk for dem som har svake norskferdigheter, skriver hun i en e-post.
Hun skriver også at LO generelt stiller seg positiv til bransjespesifikke tiltak, slik NHO foreslår. Mer spissing mot enkeltbransjer er også sentral i den nyforhandlede IA-avtalen.
– Det kan være stor variasjon i hvilke utfordringer ulike deler av arbeidslivet står ovenfor, og dermed også i hvilke virkemidler som er best egnet for å løse utfordringene, sier Sannes.
Flere funn i Proba-studien:
-
Halvparten av bedriftene jobber aktivt med inkludering.
-
1/3 har rekruttert én eller flere ansatte i løpet av de siste årene som har hatt behov for ekstra oppfølging eller tilrettelegging for å komme i jobb.
-
Innen bransjene reiseliv, logistikk og transport, og service og handel har en større andel bedrifter erfaring med inkludering enn øvrige bransjer.
-
Det viktigste for bedriften er at kandidatene selv er motivert for jobben. Motiverte kandidater betinger at veileder i NAV eller tiltaksbedrift har god kjennskap til bedriften.
-
I 70 prosent av rekrutteringsprosessene var kandidatene i praksis i forkant av ansettelsen.
-
Økonomisk tilskudd er viktig for bedriftene.
-
De ulike tilskuddsordningene kan forenkles slik at det blir mer oversiktlig for bedriftene.