Direktør Heidi Sørensen i Klimaetaten i Oslo har fått klar beskjed av Byrådsavdelingen for finans: Du er unntatt arbeidstidbestemmelsene. Foto: Klimaetaten, Oslo kommune

Direktør Heidi Sørensen i Klimaetaten i Oslo har fått klar beskjed av Byrådsavdelingen for finans: Du er unntatt arbeidstidbestemmelsene. 

 

Foto

Klimaetaten, Oslo kommune

Arbeidstidsbestemmelsene

Oslos klimasjef visste ikke at hun hadde unntak fra loven

Publisert: 18. november 2019 kl 11.14
Oppdatert: 24. november 2021 kl 13.37

Tidligere i høst fortalte Dagens Perspektiv om at selv ledergruppen i Klimaetaten i Oslo bryter arbeidsmiljøloven. 17 ganger så langt i 2019, viste etatens egne tall.

Regelverket gir muligheter for unntak: «Arbeidstaker som har en ledende eller en særlig uavhengig stilling er unntatt fra arbeidstidsbestemmelsene».

Oslo mangler oversikt

Oslo kommunen med sine mer enn 50.000 ansatte har cirka 90 toppledere.

– Alle disse er unntatt fra arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser, opplyser Nina Gopinder Pannu, spesialrådgiver kommunikasjon i Oslo kommune.

Toppleder i Oslo kommune omfatter øverste leder i en virksomhet (etat, bydel og kommunale foretak), samt seksjonssjefer og kommunaldirektører i byrådsavdelingene.

For andre ledere opplyser kommunen at «det ikke finnes ikke en sentral oversikt over dette», altså hvor mange ledere på lavere nivåer som er unntatt.

Saken fortsetter under annonsen

LES MER | Spekter unntar nesten alle fra arbeidstidsbestemmelsene

Tolket kontrakten feil

Slik forklarer klimadirektør Heidi Sørensen det som har skjedd:

«Jeg har tolket min kontrakt som om at jeg var omfattet av arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven, men Byrådsavdelingen har klargjort for meg at det er jeg ikke. I forhold til oversikten dere fikk av oss knyttet til brudd på arbeidstidsbestemmelsene i ledergruppen gjør det ingen forskjell. Ingen av bruddene er knyttet til meg som person», skriver hun i en epost til Dagens Perspektiv.

Dagens Perspektiv har vært i kontakt med flere store organisasjoner i arbeidslivet for å se på hvordan arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven praktiseres. Forskjellene er store.

I LO og NHO er henholdsvis 39 og 31 prosent av de ansatte unntatt arbeidstidsbestemmelsene.

Få unntak på Stortinget

Saken fortsetter under annonsen

Stortingets administrasjon, altså den lovgivende forsamlings støtteapparat, har 484 ansatte, 47 av dem er definert som ledere.

Seksjonssjef Anne Kristin Sandnes i Stortinget HR-seksjon opplyser at åtte ledere er unntatt arbeidstidsbestemmelsene begrunnet i «ledende eller særlig uavhengig stilling».

Det er direktøren, assisterende direktør og seks avdelingssjefer.

Stortingets egne rutiner har hittil i 2019 har avdekket to brudd på arbeidstidsbestemmelsene: Begge tilfellene gjelder bestemmelsen om «minimum 8 timers hviletid i løpet av 24 timer.»

Stortingspolitkikerne har vedtatt arbeidsmiljøloven, men er ikke omfattet av den. Det er derimot Stortingets administrasjon som nærmere 500 ansatte. Der er det avdekket to brudd på arbeidstidsbestemmelene hittil i 2019. 

Foto

Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

For mye overtid i KS

Dagens Perspektiv har også mottatt tall fra andre virksomheter. Her er KS – kommunesektorens organisasjon og utviklingspartner – sine tall:

Saken fortsetter under annonsen

268 ansatte, 32 definert som ledere, til sammen har 37 unntak fra arbeidstidsbestemmelsen.

To brudd registrert i 2019: «Medarbeidere som har jobbet mer enn 25 timer overtid over en periode på 4 uker».

Store variasjoner

Her er tallene for et utvalg andre sentrale organisasjoner i arbeidslivet:

  • Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS), forhandler om lønns- og arbeidsvilkår på vegne av 224.000 medlemmer i 13 YS-forbund: 25 ansatte, 4 definert som ledere, totalt har 15 unntak fra arbeidstidsbestemmelsene.

  • Akademikerne, arbeidstakerorganisasjon for personer med utdannelse på masternivå eller tilsvarende, 208.000 medlemmer i 13 medlemsforeninger: 17 ansatte, 10 har unntak fra arbeidstidsbestemmelsene. Omstillingstillitvalgt og valgt leder kommer i tillegg, men de regnes ikke som ansatte i organisasjonen.

  • Utdanningsforbundet, med sine over 180.000 medlemmer er Utdanningsforbundet Norges nest største fagorganisasjon og klart størst i utdanningssystemet: 270 ansatte, 21 definert som ledere. Alle lederne pluss sju ansatte i sekretariatet og fire redaktører i tidsskriftene.

  • Unio, Norges nest største hovedorganisasjon med rundt 370.000 medlemmer fordelt på 13 forbund, har et lite sekretariat, med 16 ansatte og en politisk valgt leder (ikke regnet som ansatt). Leder Raghild Ragnhild Lied og sekretariatssjefen og ytterligere sju ansatte er unntatt arbeidstidsbestemmelsene.