FOR MYE FEIL: Arbeids- og tjenestedirektør Kjell Hugvik (57) i Nav innrømmer at det gjøres for mye feil fra Navs side innenfor dagpengeområdet. 

Foto

Arne Kongsnes

Nav

Motivasjon er viktigere enn sanksjoner

Publisert: 14. februar 2019 kl 15.14
Oppdatert: 15. februar 2019 kl 12.44

– Vi må skape en balanse mellom å motivere og sanksjonere. Å motivere arbeidssøkere til å få seg jobb er fortsatt viktigst, sier arbeids- og tjenestedirektør Kjell Hugvik i Nav.

Sterk kritikk

I sin rapport om den årlige revisjon og kontroll for budsjettåret 2016 kom Riksrevisjonen med sterk kritikk av Navs håndtering av dagpengeområdet.

Kritikken handlet blant annet om den begrensede bruken av sanksjoner overfor arbeidssøkere som ikke var villig til å flytte for å få seg jobb.

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) var klokkeklar i sitt svar til Riksrevisjons sterke kritikk av Navs håndtering av dagpengeområdet:

– Kravene til aktivitet og mobilitet skal praktiseres konsekvent og strengt.

Tall Velferd har fått fra Nav, viser imidlertid at sanksjoner ikke brukes mer enn før.

Saken fortsetter under annonsen

I 2018 ila Nav 11.426 sanksjoner. 50 av disse – 0,4 prosent – gjaldt arbeidssøkere som «nektet å motta tilbud om arbeid hvor som helst i Norge». Siden 2010 har det høyeste tallet vært 70 (2014).

Skeptiske arbeidsgivere

Kjell Hugvik understreker at lave tall ikke betyr at Nav ikke bruker regelverket.

– Vi har skolert våre ansatte: Flytteplikten skal være tema i samtalene våre saksbehandlere har med arbeidssøkere. Vi kunne vært enda tøffere med sanksjoner, men samtidig er vi veldig opptatt av å finne løsninger uten at folk må flytte.

Tilbakemeldingene viser at mange arbeidsgivere oppfatter dette som ustabil arbeidskraft.

Den geografiske mobiliteten svinger også med konjunkturene. Nav får også tilbakemeldinger fra arbeidsgivere som er skeptiske til å ansette folk fra andre fylker.

Saken fortsetter under annonsen

Foto

SKOLERING: – Vi har skolert våre ansatte: Flytteplikten skal være tema i samtalene våre saksbehandlere har med arbeidssøkere. (Foto: Espen A. Istad)

– Tilbakemeldingene viser at mange arbeidsgivere oppfatter dette som ustabil arbeidskraft, som flytter hjem igjen når arbeidsmarkedet bedres, sier Hugvik.

Sanksjoner hjelper ikke hvis arbeidsgiver ikke vil ansette, og arbeidsgiver har heller ingen rapporteringsplikt til Nav om arbeidssøkere som takker nei til jobb.

Tre av fire ilagte sanksjoner i 2018 skyldes at arbeidssøker enten sier opp eller på andre måter slutter i arbeidet (56 prosent), eller blir avskjediget eller sagt opp på grunn av forhold de selv er skyld i (18 prosent).

Feil gir klagestrøm

Å behandle dagpengesøknader og klager på avslag krever mye ressurser av Nav.

Hovedårsaken til at dagpengeklagene omgjøres, er saksbehandlingsfeil hos oss.

Saken fortsetter under annonsen

Riksrevisjonen påpekte at 63.000 av 170.000 dagpengesøknader ble avslått i 2016, det er mer enn hver tredje søknad. Manglende dokumentasjon fra arbeidssøker er hovedårsaken.

9.400 påklaget dagpengevedtak i 2016, mer enn halvparten av de påklagede vedtakene ble omgjort.

2017 viser det samme:

  • 39 prosent av dagpengesøknadene avslått
  • 56 prosent av klagene på avslag ble omgjort til arbeidssøkers fordel

– Hovedårsaken til at klagene omgjøres, er saksbehandlingsfeil hos oss: Feilvurderinger av dokumentasjonen eller at sakene ikke er utredet godt nok. Her må vi bli bedre, sier Kjell Hugvik.

2018-tallene er ikke klare ennå.

Sjekker meldekortene

Saken fortsetter under annonsen

I 2016 undersøkte også Riksrevisjonen Navs praksis i forhold til meldekort, altså den digitale oversikten der dagpengemottakerne rapporterer hvor mange timer de har jobbet:

«Ett NAV-kontor tok våren 2016 initiativ til å kontrollere faktisk arbeidstid for samtlige dagpengemottakere i kommunen. I 72 av 210 dagpengesaker var det ikke samsvar mellom hva den arbeidssøkende hadde oppgitt på meldekortene og hva arbeidsgiver hadde innrapportert.»

På dette området har Nav gjort store endringer. Etter et pilotprosjekt i 2018, kan Navs saksbehandlere nå sjekke opplysningene på arbeidssøkers meldekort direkte mot hva arbeidsgiver har innrapportert.

 – Dette skal ikke bare brukes til kontroll, men også forebyggende. Våre saksbehandlere kan bruke disse opplysningene i veiledningssamtalene for å understreke at arbeidssøkeren blir kontrollert og ikke må la seg friste til å oppgi uriktige tall, sier Hugvik.