Kreves det oppsigelse når bedriftene innfører en fast aldergrense for opphør av arbeidsforhold? DP-juristene har svaret.

Foto

Syda Productions | Dreamstime.com

Må en 72-åring sies opp?

Publisert: 25. september 2019 kl 08.49
Oppdatert: 25. september 2019 kl 08.50

Spørsmål

Jeg jobber i HR-avdelingen i et stort selskap med høy gjennomsnittsalder på våre ansatte. Vi har tidligere latt det være opp til den enkelte når vedkommende har ønsket å gå av med pensjon, men ser at det blir lite forutsigbart for oss som arbeidsgiver. For tiden fremover vil vi derfor foretrekke at arbeidstakerne slutter ved fylte 72 år. Er vi nødt til å si opp de det gjelder med forutgående drøftelsesmøte? Eller hvordan går vi frem for å avvikle arbeidsforholdet i en slik situasjon?

Svar

Lagt til grunn at dere ikke har en bedriftsintern aldersgrense på lavere enn 72 år, er det riktig at stillingsvernet opphører ved 72 år etter arbeidsmiljøloven § 15-13 a. Dere trenger altså ikke begrunne en oppsigelse ytterligere ved 72 år, men lovgiver har likevel valgt å fastsette egne saksbehandlingsregler i arbeidsmiljøloven § 15-13 a, for å forsikre seg om at arbeidstakere ivaretas i en slik situasjon.

Ifølge denne bestemmelsen gjelder det for det første en seks måneders varslingsplikt for arbeidsgiver før det kan kreves at arbeidstaker fratrer på grunn av alder. For arbeidstaker gjelder en tilsvarende varslingsplikt, men på kun en måned og uten krav til skriftlighet. Før varsel gis skal arbeidsgiver så langt det er mulig innkalle arbeidstaker til en samtale, med mindre arbeidstaker selv ikke ønsker det. Kort oppsummert bør dere ha en dialog med arbeidstakerne som nærmer seg 72 år om dette og gi skriftlig varsel senest 6 måneder før dere ønsker at de fratrer stillingen.

SBDL v/Benedicte Hille

Saken fortsetter under annonsen
Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!