Kan vi sparke ansatte med for dårlig kompetanse før en virksomhetsoverdragelse?
Spørsmål:
Hei! Som HR-sjef i selskapet jeg jobber i, har jeg ansvar for en virksomhetsoverdragelse som følge av utskillelse av selskapets IT-avdeling.
Kjøper i transaksjonen har imidlertid i forhandlingene gitt uttrykk for at det er for mange IT-ansatte med for dårlig kompetanse i avdelingen som kjøpes, og signaliserer et ønske om å få dette inn i kjøpekontrakten.
Det dreier seg om cirka fem ansatte de mener er overtallige og som de ikke har bruk for og som de trolig vil kreve at vi nedbemanner før virksomhetsoverdragelsen gjennomføres.
En slik nedbemanning fremstår for meg saklig da det er begrunnet i dagens behov for rasjonalisering uavhengig av hva kjøper måtte ønske.
Vi hadde en uformell samtale med de tillitsvalgte i denne sammenheng, og de mente det var et forbud mot slike oppsigelser.
Videre mente de at kjøper også er fullstendig forhindret fra å nedbemanne etter virksomhetsoverdragelsen fordi vernet ved virksomhetsoverdragelser er så sterkt.
Hvilke begrensninger gjelder i dette tilfellet?
Svar:
De tillitsvalgte har delvis rett. Der følger klart av arbeidsmiljøloven § 16-4 at en virksomhetsoverdragelse ikke i seg selv gir grunnlag for oppsigelse.
Dersom man som virksomhet begrunner oppsigelsene utelukkende på grunn av virksomhetsoverdragelsen, vil oppsigelsene være ulovlige og det kan gi grunnlag for erstatning.
Forbudet gjelder både tidligere og ny arbeidsgiver (kjøper).
Når det er sagt er ikke oppsigelsesforbudet i § 16-4 til hinder for at ny arbeidsgiver etter overføringen sier opp ansatte på grunn av etterfølgende behov for nedbemanning og overtallighet.
Saklighetskravet som følger av arbeidsmiljøloven §15-7 må være oppfylt. Det som er viktig å merke seg er at utvelgelsen må da foretas blant samtlige arbeidstakere og ikke kun de overførte arbeidstakerne, dvs. ikke kun de som kommer fra IT-avdelingen i deres tilfelle.
Det er i utgangspunktet heller ikke noe forbud mot at dere som nåværende arbeidsgiver gjennomfører en nedbemanning som følge av rasjonaliseringsbehov som dere har det nåværende tidspunkt.
Imidlertid er det tvilsomt om dere har det, og dersom nedbemanningen kun begrunnes med kjøpers forventning i forhandlingene i forbindelse med overdragelse av IT-avdelingen, vil oppsigelsene etter all sannsynlighet anses usaklige og ugyldig, enten i medhold av § 16-4 eller § 15-7.
Slik «pynting av bruden», som det ofte kalles, vil sjelden stå seg for domstolene.
Vi har forståelse for at situasjonen er vanskelig å løse, men vi vil anbefale å gå i dialog med kjøper om dette slik at dere signaliserer den risiko som foreligger for begge selskaper dersom dette gjøres.
Når det er gjort og kjøper fremdeles mener at dere må løse dette før overdragelsen, er et alternativ å tilnærme seg de ansatte det gjelder ved å si at de risikerer å bli utsatt for nedbemanning hos ny arbeidsgiver og gi de muligheten til å inngå minnelige løsninger om avvikling av arbeidsforholdet før overføringstidspunktet.
Om dere har økonomisk ramme til å inngå slike minnelige løsninger, er opp til dere som selskap å vurdere.
SBDL v/Kristian Foss Aalmo
Har du spørsmål om arbeidsrett?
Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.
Les alle spørsmål og svar her!