Illustrasjonsfoto.

Foto

Tero Vesalainen | Dreamstime.com

Kan oppsigelsen være ugyldig?

Publisert: 16. oktober 2019 kl 11.17
Oppdatert: 16. oktober 2019 kl 11.17

Spørsmål: Jeg mottok 30. september et brev fra min arbeidsgiver som sa at de ville legge ned det fagområdet jeg jobber med, at de skulle forsøke å hjelpe meg med å finne ny jobb men at jeg var oppsagt. Brevet sa også at de la ned området fordi jeg ikke har gjort god nok jobb og var totalt på 4 linjer. Jeg synes dette er veldig vanskelig, er det noe jeg kan gjøre?

Frustrert

Svar: Ja, det er det. For det første har arbeidsgiver tydelig ikke oppfylt arbeidsmiljølovens saksbehandlingskrav. Før man vurderer å gi noen en oppsigelse skal det avholdes et såkalt drøftingsmøte, jf arbeidsmiljøloven § 15-1. Her skal arbeidsgiver redegjøre for hvorfor man vurderer å gi deg oppsigelse og du skal ha sjansen til å komme med de fakta og motargumenter du mener er relevante. Dette har din arbeidsgiver tydeligvis ikke gjort. I tillegg skriver du at brevet var fire linjer langt. Det innebærer at det garantert ikke oppfyller arbeidsmiljølovens krav til hvilken informasjon man skal ha med i et oppsigelsesbrev. Disse fakta alene betyr at oppsigelsen kan kjennes ugyldig, jf arbeidsmiljøloven § 15-4.

I tillegg er det jo slik at en oppsigelse skal være saklig begrunnet i enten arbeidstakers, arbeidsgivers eller virksomhetens forhold, jf arbeidsmiljøloven § 15-7. Fra det du skriver har de forsøkt seg på en «mellomting» hvor de skylder på deg for at de legger ned noe. Det vil sjelden gå bra for arbeidsgiver, da kravene til saklighet ikke blir mindre av dette.

Så hva kan du gjøre? Vårt råd må være å be om hjelp fra enten en tillitsvalgt eller en advokat til å kreve formelle forhandlinger, jf arbeidsmiljøloven § 17-3. I et slikt møte bør du eller noen på dine vegne kunne redegjøre for både saksbehandlingsfeil og hvorfor dere mener oppsigelsen ikke er saklig begrunnet. Hensikten med forhandlinger er å finne en løsning, enten at du fortsetter eller at man forhandler en sluttavtale. Finner dere ikke en løsning vil søksmålsfrister begynne å løpe. Lykke til!

SBDL v/Kari Bergeius Andersen

Saken fortsetter under annonsen
Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!