Når man sammenligner kvinner og menn som jobber i samme yrke, næring og sektor, som har like lang utdanning og er like gamle, utgjør kvinners gjennomsnittlige timelønn 92 prosent av menns.  

Foto

Kiosea39 | Dreamstime.com

Inntektsforskjellen mellom kvinner og menn reduseres litt

Publisert: 27. november 2019 kl 10.01
Oppdatert: 27. november 2019 kl 10.01

I 2018 økte gjennomsnittlig bruttoinntekt med 3,1 prosent for de over 17 år. Veksten var litt høyere for kvinner enn for menn.

Samtidig tjener kvinner kun 70 prosent av det menn gjør, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Kvinners andel av menns bruttoinntekt økte fra 69,3 prosent i 2017 til 69,5 prosent i 2018.

Årlig inntektsvekst sammenlignet med fjoråret har siden 2016 vært høyere for kvinner enn for menn.

Forskjellig timelønn for likt arbeid

Kvinners timelønn tilsvarer 89 prosent av menns, viser nye tall i CORE-indikatoren om kjønn og lønn som ble publisert tidligere i november i år.

Saken fortsetter under annonsen

I 2014 var kvinners timelønn 88 prosent av menns. Over tid blir gapet mellom kvinner og menn i timelønn mindre, men endringene går sakte.

En viktig årsak til dette er at arbeidsmarkedet fortsatt er kjønnsdelt. Kvinner og menn jobber i forskjellige yrker og bransjer, og lønnen er i snitt høyere i de mannsdominerte yrkene.

Likevel ligger lønnsforskjellen mellom kvinner og menn som har et likt utgangspunkt på arbeidsmarkedet, på samme nivå som tidligere.

Når man sammenligner kvinner og menn som jobber i samme yrke, næring og sektor, som har like lang utdanning og er like gamle, utgjør kvinners gjennomsnittlige timelønn 92 prosent av menns. 

Denne gjenstående forskjellen på 8 prosent kan ikke forklares med forskjeller i utdanning eller yrkesvalg, forklarer CORE-forsker Kjersti Misje Østbakken.

Uforklarlig lønnsgap

Saken fortsetter under annonsen

CORE-forskeren understreker at kvinner og menn kan være ulike på måter som er viktige for lønnsnivået, og som er helt legitime forklaringer på den gjenstående forskjellen, men som er vanskelig å få begrep om. Dette kan for eksempel være forskjeller i motivasjon, konkurranseinstinkt og selvtillit. Dette har ikke CORE noe informasjon om i statistikk, derfor kan de ikke si noe om i hvilken grad slike forhold bidrar til lønnsforskjellene mellom kvinner og menn.

– At det uforklarte lønnsgapet er uendret over tid kan imidlertid bety at det er noen forskjeller mellom kvinner og menn som betyr noe for lønn og som ikke så lett lar seg endre, forteller hun.