Statsminister Erna Solberg skriver autograf på hjelmen til lærling Jan Haakon Krogdahl Falk -Ytter på en byggeplass i Drammen.

Foto

Terje Bendiksby / NTB scanpix

Hver fjerde bedrift i byggenæringen sliter med å få tak i fagarbeidere

Publisert: 22. februar 2019 kl 09.25
Oppdatert: 22. februar 2019 kl 09.25

Byggenæringens Landsforening (BNL) gjennomfører årlig en spørreundersøkelse «Byggenæringens fremtidsbarometer» blant bransjeforeningenes medlemsbedrifter.

Spørsmål stilles om ulike forhold ved bedriftene som blant annet kompetansebehov.  I år svarer hele 42 prosent av bedriftene at de sliter med å få tak i fagarbeidere.

– 1. mars går fristen ut for landets 16-åringer for å velge studieretning. Byggenæringen er en bransje i spennende teknologisk utvikling som også skal bidra til å løse noen av fremtidens største globale utfordringer. Vi klarer ikke dette uten at flere ungdommer velger vår næring, sier Jon Sandnes, administrerende direktør i BNL i en pressemelding.

Byggenæringens fremtidsbarometer

  • 42 prosent av bedriftene i undersøkelsen svarer at de sliter med å få tak i fagarbeidere

  • 16 prosent sliter med å finne lærlinger

Mange veier videre

– Vi trenger spesielt fagarbeidere, men dersom man utdanner seg til et fag- eller svennebrev, finnes det også mange utviklingsmuligheter, om man ønsker å gå videre sier Sandnes.

Saken fortsetter under annonsen

Etter fullført fag eller svennebrev kan man jobbe som utøvende fagarbeider eller håndverker eller videreutdanne seg til blant annet ingeniør, fagskoleingeniør eller starte sin egen bedrift som mester.

Utfordrer jenter

BNL ønsker å utfordre flere jenter til å velge byggenæringen.

– Det er for få jenter i byggenæringen. Denne trenden ønsker vi å snu fordi vi vet at det finnes mange muligheter for alle i vår næring, og vi har ikke råd til bare å rekruttere halvparten av talentene, sier Sandnes.

Sandnes påpeker at en stor fordel ved å velge byggfag, er at man får man arbeidserfaring underveis i utdanningen, og man kvalifiserer seg for et yrke med stor etterspørsel.

Saken fortsetter under annonsen

I tillegg er næringen i en spennende utvikling på grunn store trender som digitalisering og etterspørsel etter grønne løsninger.

Om undersøkelsen:
søn 20.02.2022 23:47
  • Byggenæringens Landsforening (BNL) gjennomfører årlig en spørreundersøkelse blant bransjeforeningenes medlemsbedrifter. Spørsmål stilles om ulike forhold ved bedriftene og hvordan de ser på den økonomiske fremtiden.

  • Undersøkelsen er sendt ut på e-post til over 3500 bedriftsledere.

  • Over 650 bedrifter har svart. Svarprosent 20 prosent

  • Undersøkelsen ble gjennomført i tidsrommet 4. januar til 19. januar 2019

  • Svarene i undersøkelsen er ikke veid. Det innebærer at hver bedrift teller like mye selv om det er store forskjeller i størrelsen på bedriftene. Det er en overvekt av større bedrifter i undersøkelsen sammenlignet med byggenæringen for øvrig.

  • Hele undersøkelsen med tall både på bransjer og fylker blir lansert i mars