Hva gjør vi når en ansatt ikke leverer 50 % ytelse når han er 50 % sykemeldt?
Spørsmål: Vi har en arbeidstaker som har vært 50 % sykemeldt i snart 8 måneder. Vi har klart å leie inn en vikar i 50 % stilling, men utfordringen er at medarbeideren faktisk ikke fyller de 50 % han er friskmeldt heller.
Det arbeidet han gjør tilsvarer kanskje 1-2 dagers arbeid pr uke. Vi har forsøkt å snakke med arbeidstakeren om dette. Han sier imidlertid at vi må respektere at han har nedsatt arbeidsevne fordi han er syk og ut over dette er han ikke enig i at han ikke presterer. Har dere noe råd om hva vi kan gjøre?
Bekymret arbeidsgiver
Svar: Det er forståelig at situasjoner som gjelder sykdom og sykefravær er vanskelige å håndtere, fordi de omhandler arbeidstakere i en sårbar situasjon. Samtidig er det klart at dere har rett til å kreve arbeidsytelse i tråd med arbeidstakerens friskmeldingsprosent. Sykemeldingsprosent skal være knyttet til graden av nedsatt arbeidsevne og ikke til antall timer på kontoret. At arbeidstaker er 50 % sykemeldt betyr at han skal levere 50 % ytelse, selv om han eventuelt må tilbringe mer enn 50 % arbeidstid på kontoret.
Vi forstår at arbeidstaker synes det er vanskelig å få beskjed om at arbeidet som gjøres ikke er tilfredsstillende. I den grad han er friskmeldt må han imidlertid akseptere at det blir stilt krav til ytelse tilsvarende friskmeldingsprosenten. 50% sykemelding innebærer totalt 50% ytelse.
Da er det viktig å være tydelig på krav og gi oppfølging og hjelp i forhold til dette. Vi kan på generelt grunnlag også anbefale at dere ber om et ekstra dialogmøte for å tydeliggjøre både for arbeidstaker, lege og NAV hva som faktisk kreves av arbeidsytelse og hva som kan gjøres for å tilrettelegge for at arbeidstaker skal kunne komme tilbake og fylle stillingen sin.
Dette kan innebære at lege får et noe bedre bilde av situasjonen og velger sykemeldingsgrad etter dette. Hvis ikke, bør man på den ene side fortsette sykefraværsoppfølgingen og på den andre side håndtere mangler i arbeidsforholdet knyttet til friskmeldingsgraden. Det er mye man kan si videre om dette, ikke minst dersom situasjonen ikke er bedret seg i løpet av de neste 4-5 månedene, men det får komme ved en annen anledning.
SBDL v/Kari Bergeius Andersen
Har du spørsmål om arbeidsrett?
Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.
Les alle spørsmål og svar her!