Det norske arbeidslivet kan være røft - som her på et laskeskip og fiskefartøy i grov sjø vest av Karmøy. Selv om rekordfå døde på jobben i fjor, registrerte Sjøfartsdirektoratet en økning i arbeidsrelaterte dødsfall for tredje år på rad - i likhet med Arbeidstilsynet. Illustrasjonsfoto.

Foto

Magnus Jonas Fjell / Sjøfartsdirektoratet

Historisk trygt på norske arbeidsplasser

Publisert: 12. februar 2019 kl 11.52
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.55

Mens Arbeidstilsynet og Sjøfartsdirektoratet for tredje år på rad registrerte litt flere dødsfall enn året før, var det ingen som døde på jobb i den norske petroleumsbransjen eller i næringsrelatert luftfart i fjor.

Det viser tall Dagens Perspektiv har hentet inn fra de fire tilsynsorganene.

Til sammen døde 39 mennesker mens de jobbet i Norge i fjor.

Det er det laveste antallet arbeidsskadedødsfall som er registrert i Norge i løpet av ett år. Den forrige rekorden var fra 2015, da 40 mennesker døde.

– Det er positivt at antall dødsulykker i arbeidslivet går ned, men det må ikke bli noen hvilepute, sier direktør for arbeidslivspolitikk i NHO, Nina Melsom.

 
Saken fortsetter under annonsen

Farlig fiske

De to foregående årene har statistikken vært preget av store ulykker i luftfarten, inkludert Turøy-ulykken og helikopterstyrten på Svalbard.

I petroleumsbransjen er det vanligvis få dødsfall. Siden årtusenskiftet har de ikke registrert mer enn ett dødsfall i et enkeltår.

De «farligste» bransjene dekkes av Arbeidstilsynet og Sjøfartsdirektoratet.

Sistnevnte registrerte 10 arbeidsrelaterte dødsfall i fjor, en dobling siden 2016.

Foto

Fungerende sjøfartsdirektør Lars Alvestad. (Foto: Magnus Jonas Fjell / Sjøfartsdirektoratet)

– Ti omkomne er ti for mange og vi ser også at det er i primærnæringen fiske at risikoen er størst blant de som jobber ombord i næringsfartøy i Norge, sier fungerende sjøfartsdirektør Lars Alvestad.

– Dette er noe vi tar på alvor og har fokus på i form av både tilsyn og holdningskampanjer, understreker han.

Saken fortsetter under annonsen

Drøyt halvparten av dødsulykkene i dette tilsynsområdet de seneste fem årene skyldes personulykker, mens de resterende skyldes skipsulykker, ifølge Sjøfartsdirektoratet.

Selv om flere døde på jobb, registrerte direktoratet en nedgang i antallet personulykker, fra 231 i 2017 til 226 i fjor. Antallet skipsulykker har holdt seg stabilt over tid. I fjor ble det registrert 240 slike.

– Det gjøres mye godt sikkerhetsarbeid ute i næringen, mener Alvestad, som hadde håpet at ulykkestallene skulle gå mer ned.

– Men vi vet samtidig at de krevende forholdene vi har langs kysten også vil gjøre det vanskelig å unngå at ulykker skjer, det er derfor viktig at dette er en del av risikovurderingen den enkelte gjør før seilasen og arbeidet starter om bord, sier han.

Tryggere i bygg og anlegg

Innenfor Arbeidstilsynets område har det de seneste årene vært flest dødsfall innen bygg og anlegg.

I fjor var det imidlertid i industrien at flest ulykker fikk fatalt utfall, med seks dødsfall.

Saken fortsetter under annonsen

Dette er det samme som i 2017, men høyere enn årene før. I 2016 var det ingen registrerte dødsfall i næringen, og i 2015 var det to dødsfall. I fem av de seks dødsulykkene i industri skjedde ulykkene i forbindelse med bruk av kjøretøy eller annet arbeidsutstyr, opplyses det i en pressemelding.

– Årsak til ulykker i industrien er typisk at maskiner eller utstyr mangler vern, eller at strømmen ikke er koblet ut ved vedlikehold. Industrien er en av næringene der Arbeidstilsynet vil sette inn mest ressurser i 2019, og vi bruker både meldte tilsyn og uvarslede tilsynsaksjoner, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.

I bygg- og anleggsbransjen er det derimot registrert et historisk lavt antall dødsulykker, med fire fatale utfall. Til sammenligning ble det registrert sju dødsfall for to år siden, og åtte i 2016.

– Men fortsatt har mange av virksomhetene et stort forbedringspotensial. Å jobbe systematisk med helse, miljø og sikkerhet på alle nivå og faser i bygge- og anleggsprosjekter er helt nødvendig for å redusere risikoen for arbeidsulykker og arbeidsskadedødsfall i næringen, sier Trude Vollheim.

Opplæring

Arbeidslivsdirektør Melsom i NHO er enig.

– Det er viktig at vi fortsetter å jobbe målrettet for å redusere ulykker og dødsulykker. Ett dødsfall er ett dødsfall for mye, sier hun. 

Saken fortsetter under annonsen

Særlig god opplæring av ledere, verneombud og ansatte er viktig, mener hun, slik at de kan vurdere risiko og forbedre arbeidsmiljøet.

– Regelverket på dette området er strengt og det er viktig at bedriftene har rutiner og systemer slik at risikoen på den enkelte arbeidsplass reduseres, sier Melsom.

Hun viser til fornyelsen av IA-avtalen, som ble signert rett før jul i fjor. Den legger betydelig mer vekt på arbeidsmiljø enn tidligere avtaler.

– Det er bred politisk enighet om viktigheten av å forebygge uhell, frafall og sykefravær. Det er også viktig å nevne at trepartssamarbeidet mot arbeidslivskriminalitet er et viktig siktemål i arbeidet med å redusere antall useriøse aktører som ikke følger HMS-reglene. Det skal ikke være slik at noen gambler med folks liv for å oppnå en konkurransefordeler.