Telemark er helsevesenets heltidssinke
Denne uken lanserte Norsk Sykepleierforbund et heltidsbarometer som viser utviklingen de siste to årene for alle norske kommuner og sykehus.
Kommunene i Telemark lyser ut færrest heltidsstillinger med bare 33 prosent, mens kommunene i Troms lyser ut flest med 69 prosent.
Av sykehusene er Sykehuset Telemark på bunn med 20 prosent, mens Finnmarksykehuset er på topp med 75 prosent.
Administrerende direktør Tom Helge Rønning ved Sykehuset i Telemark forteller at de naturligvis er klar over utfordringen med å skape flere fulltidsstillinger og har også jobbet med problemstillingen over lengre tid.
– Vi må imidlertid ta inn over oss at vi ikke har lyktes godt nok med de virkemidlene vi har benyttet, og vi må se nærmere på hva vi alternativt kan gjøre for å legge til rette for flere heltidsstillinger ved sykehusene våre, sier han.
Vil tilby kombinasjonsstillinger
Sykehuset i Telemark har relativt små enheter og Rønning peker på at det derfor krevende å få turnuser til å gå opp.
– Jeg tror blant annet at vi må bli flinkere til å tilby kombinasjonsstillinger hvor sykepleierne jobber mer «på tvers», altså i to eller flere organisatoriske enheter, sier han.
En av hovedutfordringene for et lokalsykehus er å løse bemanningssituasjonen på kveld, natt og helg. Da må enten sykepleiere jobber mer enn hver tredje helg eller man må finne løsninger hvor sykepleiere som for eksempel i dag kun jobber dagtid (typisk poliklinikk) i fremtiden i større grad inngår i en helgeturnus.
Rønninger understreker at det også er slik at en del ansatte velger å jobbe deltid.
– Sykehuset forsøker å oppfordre sykepleiere til å søke stilling på tvers av klinikkene for å få 100 heltidsstillinger, eller inngå i sykehusets bemanningsenhet. Det siste er også en fin måte å opparbeide seg tverrfaglig kompetanse på.
Han oppfordrer sykepleiere som ønsker å utvide sin stilling til å melde fra om dette, men så langt har ikke ikke sykehuset mottatt veldig mange henvendelser.
Provoserende få heltidsstillinger
Det viser seg at det lyses ut flere heltidsstillinger enn tidligere, men at det er store geografiske forskjeller. Forbundet har overvåket alle utlyste sykepleierstillinger, som til sammen utgjør 38.000 stillinger.
Tidligere har KS, Fagforbundet, Sykepleierforbundet og Delta sammen underskrevet en heltidserklæring.
– En del kommuner lyser likevel ut provoserende få heltidsstillinger og jeg skulle gjerne ha sett at KS ga en tydelig beskjed til disse kommunene, sier EliGunhild By, forbundsleder i Sykepleierforbundet
Er dette et kommunalt ansvar eller nasjonalt?
– Begge deler. Som sykehuseier må helseministeren stille klare krav om at normalen skal være heltidsstillinger, og når sykehusene ikke følger opp hans krav må dette følges opp fra departementets side, sier hun.
Det lyses nå ut flere hele stillinger enn for to år siden, men det er fortsatt mange kommuner og sykehus som ikke har noen strategi for å få flere heltidsstillinger.
– Det er stor turnover i helsesektoren og jeg tenker at det å lyse ut heltidsstillinger et effektivt tiltak, men det er også viktig at de tilbyr hele stillinger til deltidsarbeidende som ønsker å jobbe heltid, sier By.
Lån og pensjon
Forbundslederen mener heltidsbarometeret vil være et nyttig verktøy i arbeidet med å få flere hele stillinger både for arbeidsgivere og for forbundets tillitsvalgte.
Dagens Perspektiv har tidligere skrevet om deltidsproblematikken blant helsearbeidere i Fredrikstad kommune. Her har de tatt i bruk metodikken «prekesjappe», som har gjort det mulig for alle helsearbeiderne i kommunen å få komme med innspill og diskutere den kommende omleggingen – fra deltid til heltid i helse- og omsorgssektoren.
Det siste året har de klart å øke andelen heltidsstillinger med 1 prosent, men de håper at det å snakke sammen, på tvers av nivåer, vil skape mer forståelse blant ansatte for hvorfor heltid er nødvendig.
Heltid gjør at ansatte opparbeider seg fulle arbeidstakerrettigheter, som pensjon, sykepenger, forutsigbar lønn, arbeidstid og fritid.
– Helseminister Bent Høie har det øverste ansvaret og må stille enda klarere krav om at heltid skal være normalen. Det er til det beste for både pasienter og ansatte, sier By.
Antall heltidsstillinger har økt nasjonalt fra 48 prosent i 2017 til 58 prosent i januar og februar 2019. Deltidsstillinger har derimot blitt redusert med 5 prosent de to siste årene.