Det er arbeidsgiver som har ansvar for å sørge for at arbeidsforholdet har en kontrakt som er oppdatert i forhold til den reelle situasjonen.

Foto

Stokkete | Dreamstime.com

Har sekretæren rett på utvidet stilling?

Publisert: 5. november 2019 kl 08.43
Oppdatert: 5. november 2019 kl 08.43

Spørsmål: Vi har hatt en sekretær ansatt i 80 % stilling i ca 8 år. For halvannet år siden gikk hun midlertidig opp til 100% stilling i forbindelse med at en annen sekretær ble syk. Vi lagde aldri noen utvidet kontrakt eller noen midlertidig kontrakt på at hun var 20% vikar, men vi mener det var dette som var forutsetningen.

Nå har det blitt klart at den sykmeldte sekretæren ikke kommer tilbake til oss. Vi trodde da kanskje at «vikaren» ville søke om fortrinnsrett til hennes stilling, men det har hun ikke gjort. I stedet har hun søkt om utvidet stilling og vist til en bestemmelse i arbeidsmiljøloven §14-4 a).

Har hun virkelig rett til dette? Forutsetningen var jo at dette skulle være midlertidig? Vi har riktignok behov for henne i 3-4 måneder til, men deretter vil behovet gå ned igjen til 80%. 

Svar: Det er arbeidsgiver som har ansvar for å sørge for at arbeidsforholdet har en kontrakt som er oppdatert i forhold til den reelle situasjonen, jf lovens §§14-5 og 14-6. Når dette ikke er gjort, er det arbeidsgiver som har ansvaret for å dokumentere hva som faktisk har skjedd.

Når denne arbeidstakeren har jobbet 100% i halvannet år, skal det mye til for at dere vil få medhold i at hun faktisk har vært vikar. Uansett vil det ha lite betydning for saken din, all den tid vikarer ikke har slik fortrinnsrett du nevner, jf lovens §14-2 (2).

Det har imidlertid deltidsansatte. Her har imidlertid din ansatte krevet rett til utvidet stilling tilsvarende faktisk arbeidstid, jf §14-4 a). Denne bestemmelsen sier blant annet at

«1) Deltidsansatte som de siste 12 måneder jevnlig har arbeidet utover avtalt arbeidstid, har rett til stilling tilsvarende faktisk arbeidstid i denne perioden, med mindre arbeidsgiver kan dokumentere at behovet for merarbeidet ikke lenger foreligger. Tolvmånedersperioden skal beregnes med utgangspunkt i det tidspunkt arbeidstaker fremmet sitt krav.»

Saken fortsetter under annonsen

I dette tilfellet er det ikke tvil om at deres arbeidstaker oppfyller kravet til arbeidstid gjennom en 12-måneders periode. Da har hun krav på utvidet stilling, med mindre dere kan dokumentere at behovet for merarbeidet «ikke lenger» foreligger.

Så vidt jeg forstår deg foreligger imidlertid behovet akkurat nå, men anslås å forsvinne i løpet av de neste 3 til 4 måneder. Etter min vurdering har hun da krav på utvidet stilling. Arbeidsgiver kan imidlertid ha saklig og gyldig grunnlag for oppsigelse med tilbud om lavere stillingsprosent på det tidspunktet behovet permanent skulle bli mindre.

Hvis dette er et behov som svinger over tid, kan man vurdere permittering. Dette avhenger imidlertid av den konkrete situasjonen og fakta vi ikke kjenner til her. Lykke til!

SBDL v/Kari Bergeius Andersen

Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!