Hva slags rettigheter har du når selskapet du jobber i legges ned?

Foto

Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com

Har jeg rett til å gå tilbake til min gamle jobb?

Publisert: 30. september 2019 kl 08.57
Oppdatert: 30. september 2019 kl 08.57

Spørsmål

Jeg har arbeidet i en kommune i mange år hvor jeg har vært med på en utvikling fra store kommuneadministrasjoner til nedskjæringer og utskillinger i kommunale foretak.  Akkurat nå jobber jeg i et interkommunalt selskap som yter driftstjenester til flere ulike kommuner. Nå skal det interkommunale selskapet nedlegges.

Har jeg da rett til å gå tilbake til min gamle jobb i kommunen eller risikerer jeg å miste jobbe min? Mange av de samme tjenestene vil jo bestå, men de vil bli plassert tilbake hos kommunene. Man har så vidt satt i gang drøftelser med de ansattes representanter, men jeg er veldig usikker på min fremtid i denne situasjonen.

Svar

Som ansatt i det interkommunale selskapet som er din arbeidsgiver har du stillingsvern i dette selskapet. Dette innebærer at en eventuell oppsigelse av deg må være saklig begrunnet i virksomhetens forhold. Dersom begrunnelsen knytter seg til økonomi og rent forretningsmessige vurderinger er det ofte vanskelig å angripe beslutningen om nedleggelse, og grunnvilkåret om saklig grunn vil raskt være oppfylt.

At du har stillingsvern betyr imidlertid også at dersom arbeidsgiver har «annet passende» ledig arbeid å tilby virksomheten, vil ikke en oppsigelse av deg være saklig. Plikten til å tilby annet passende arbeid gjelder i «virksomheten», som i dette tilfellet vil være det interkommunale selskapet som et utgangspunkt. I norsk arbeidsrett er det imidlertid en åpning for at virksomheten kan anses å være noe mer enn det selskapet du har inngått ansettelseskontrakt med. Dersom kommunene i dette tilfellet har utøvd arbeidsgiverfunksjoner eller det er uklart ut fra avtaleforholdene hvem som er din reelle arbeidsgiver, kan du ha krav på å gå å bli vurdert til annet passende arbeid også i kommunene. Terskelen for dette er imidlertid høy. Et annet regelsett som kan være mer relevant i ditt tilfelle, er reglene om virksomhetsoverdragelse. Ved virksomhetsoverdragelse har man rett og plikt til å få ansettelsesforholdet videreført til den virksomheten aktivitetenblir overført til.

I dette tilfellet blir det et spørsmål om driftstjenestene i kommunene utgjør en selvstendig økonomisk enhet som blir overført til en eller flere kommuner. Vurderingen av dette er kompleks, men er en vurdering arbeidsgiver må ta ved avvikling av virksomhet. Trolig har arbeidsgiveren din tenkt på disse problemstillingene og vil skissere løsninger som vil sikre arbeidstakernes interesser. Vi anbefaler at du avventer drøftelsene med de ansattes representanter og ser hva som er utfallet av dette, men at du helt klart kan stille kritiske spørsmål i prosessen.

Saken fortsetter under annonsen

SBDL v/Kristian Foss Aalmo

Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!