Illustrasjonsfoto.

Foto

Fizkes | Dreamstime.com

Har den ansatte særlig vern ved virksomhetsoverdragelse selv om vi ønsker å sparke han?

Publisert: 3. juli 2019 kl 09.48
Oppdatert: 3. juli 2019 kl 09.48

Spørsmål: Jeg er personalleder i en mellomstor IT-bedrift. Tidligere i år fikk vi tilbud om å overta de interne IT-tjenestene for en annen stor virksomhet. Vi overtok alle de ansatte som var ansatte i den andre virksomheten, og det ble utarbeidet nye arbeidsavtaler uten annet endret innhold enn ny arbeidsgiver.

Vi ønsker nå å gå til oppsigelse av en av de ansatte, siden han har vist seg uvillig til å følge instrukser fra nærmeste leder. Vi har dokumentasjon på dette fra ansettelsesforholdet hos oss, men han har også fått flere skriftlige advarsler som gjelder det samme fra forrige arbeidsgiver.

Den ansatte sier til meg at vi ikke kan si ham opp fordi han har et særlig vern ved virksomhetsoverdragelse. Har han rett i dette?

Svar: Vi forutsetter at det her er snakk om en «virksomhetsoverdragelse» i lovens forstand, jf. arbeidsmiljøloven (aml.) § 16-1. Utgangspunktet er da at overdratte ansatte ikke kan sies opp på grunn av virksomhetsoverdragelsen alene.

Dette medfører imidlertid ingen begrensninger på den alminnelige adgangen til å si opp ansatte på grunn av hans egne forhold, jf. aml. §15-7. Det er adgang til å legge vekt på forhold som knytter seg til perioden forut for virksomhetsoverdragelsen, siden arbeidsforholdet skal anses for å være uendret ved virksomhetsoverdragelse, jf. aml. §16-2 (1).

Dersom dere mener å ha grunnlag for oppsigelse på grunn av den ansattes egne forhold, og dere i denne vurderingen ikke legger vekt på virksomhetsoverdragelsen i seg selv, så er ikke reglene om virksomhetsoverdragelse i aml. kapittel 16 i veien for dette. 

SBDL v/Advokatfullmektig Sindre Dahl Christensen

Saken fortsetter under annonsen
Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!