Har arbeidstaker rett til avtale om nattarbeid?
Spørsmål: En ansatt hos oss har henvendt seg til meg som leder og spurt om hun kan få lov til å dra tidlig fra jobb, og i stedet jobbe resten av timene sent på kvelden.
Den aktuelle ansatte ønsker av særlige grunner å få mest mulig tid med barna sine fra de er ferdige i barnehagen og frem til de skal legge seg. Dette betyr at noen av de resterende timene må tas igjen etter klokken 21:00. Er dette problematisk for oss som arbeidsgiver?
Svar: Lovens utgangspunkt er at arbeid etter klokken 21:00 er «nattarbeid», jf. arbeidsmiljøloven § 10-11 (1), og at nattarbeid ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig», jf. § 10-11 (2). En ny bestemmelse i § 10-11 (3) gir imidlertid arbeidsgiver og arbeidstaker adgang til å inngå skriftlig avtale om at arbeid kan utføres mellom klokken 21:00 og 23:00.
Slikt arbeid blir da ikke å regne som «nattarbeid» i det hele tatt. Vilkåret for en slik ordning er at det er arbeidstaker selv som tar initiativ, og at avtalen er «skriftlig». I lovens forarbeider heter det at en slik ordning kan gjennomføres ved en «fleksitidsavtale», men at dette kun gir arbeidstaker en adgang til å benytte seg av et slikt handlingsrom.
Det er da arbeidstakeren selv som fra gang til gang selv må ta initiativ til å utføre sitt arbeid i tidsrommet mellom 21:00 og 23:00. Svaret på spørsmålet ditt er derfor at en slik ordning som du beskriver vil være lovlig dersom den ansatte ikke arbeider senere enn 23:00, og at det er den ansatte som selv ønsker dette. Disse vilkårene bør dere i så fall informere den ansatte om uttrykkelig. For øvrig kan dere ikke kontrollere at den ansatte ikke sitter senere enn dette, utover å sjekke timelister og liknende.
SBDL v/Sindre Dahl Christensen
Har du spørsmål om arbeidsrett?
Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.
Les alle spørsmål og svar her!