Flere jobber i enten lav- eller høytlønnsyrker
Sveriges arbeidsmarked deles i to. De siste tiårene har andelen sysselsatte i Sverige gått ned i yrker som ligger midt i lønnsfordelingen. Det samme gjelder for resten av verden.
Samtidig jobber stadig flere i enten lav- eller høyt lønnede jobber.
Arbeidsmarkedet er polarisert, skriver svenske Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) i en fersk rapport.
En ny trend er at stadig flere folk med gode kognitive og sosiale evner, som man tidligere så i midten av lønnsfordelingen eller på toppen, nå jobber i lavlønnsyrker som ofte finnes i servicesektoren.
Samtidig ser man at de som i dag jobber i de gjennomsnittlige inntektsstyrkene, har færre av disse verdsatte ferdighetene.
– Det er interessant at ferdigheter og lønn ikke alltid går hånd i hånd, sier Lena Hensvik, en av rapportens forfattere.
– Trendene vi ser, gjør at det ikke nødvendigvis er økt etterspørsel etter personer med lave kvalifikasjoner ettersom lavlønnsjobber øker i betydning. I tillegg kan de som kvitter seg med mellominntektsjobber ha det vanskeligere for å tilpasse seg hvis de nye jobbene stiller større krav til generelle ferdigheter, sier hun.
Søker sosial modenhet
Sysselsettingsveksten er spesielt høy i de delene av økonomien der ansatte har gode tekniske og muntlige ferdigheter, samt stor sosial modenhet.
Utviklingen ser ut til å fortsette de kommende tiår.
Selv om yrkene som forventes å bli påvirket av teknologisk utvikling i fremtiden ikke nødvendigvis er de samme som tidligere har blitt påvirket, virker det som om trender i ferdigheter vedvarer, sier Hensvik.
Yrkene som forventes å vokse krever også gode sosiale, verbale og tekniske ferdigheter.
Yrkene hvor ansatte viser godt lederskap og evne til å ikke la seg bli stresset, er imidlertid ikke forventet å vokse like mye.