Det viser seg at menn ofte velger langvakter og kvinner velger en todelt turnus. Dette tror Siv Karin Kjøllmoen handler om kjønnsroller og det faktum at kvinner tar mer ansvaret i hjemmet, også i 2019.

Foto

Tore Meek / NTB scanpix.

Fagforbundet

Liten satsing på lederutdanning i helsesektoren

Publisert: 12. juni 2019 kl 12.59
Oppdatert: 12. juni 2019 kl 15.04

I Fafo-rapporten «En ny vei mot heltidskultur» er lederutdanning et sentralt tema. Rapport-forfatterne Ketil Bråthen og Leif E. Moland understreker viktigheten av å ha ledere som er opplært i prosessarbeid og endringsledelse når man skal jobbe mot mer heltid.

Rådgiver i Fagforbundet, Siv Karin Kjøllmoen, er enig i at det ikke bare er viktig å være faglig dyktig som leder. Man må også ha styrke til å stå i konflikter og evne til å ta upopulære beslutninger.

– Ledelse er et eget fag og ledere må ha lederutdanning og kunne prosessarbeid og endringsledelse. De må også kunne se den enkelte ansattes behov, sier hun.

Ikke prioritert

Foto

Rådgiver i Fagforbundet Siv Karin Kjøllmoen. (Foto: Fagforbundet)

I et innlegg på onsdag, under rapport-lanseringen, sa Kjøllmoen at «en sterk og tydelig ledelse har vært underkommunisert, spesielt i helse- og omsorgssektoren.

Saken fortsetter under annonsen

Hennes personlige erfaring tilsier at det har vært liten satsing på lederutdanning i denne sektoren. Det synes hun er merkelig med tanke på det store lederspennet disse menneskene har.

– Det virker som kommunene og regjeringa har en mye større satsing gående for rektorer på skolene som har en helt annen arbeidstid.

Alle som har bestemt seg for å satse på heltid, vil møte endringsmotstand. Ansatte vet hva de har, men ikke hva de kommer til å få.

– Mange organiserer livene sine etter turnusen. Det må derfor mer kunnskap til for å tydeliggjøre hva vi kan få til med heltidskultur for å skape en holdningsendring. Ledere har stor betydning når det gjelder å møte denne motstanden, sier hun.

Tillitsvalgte vil ha heltid

Mange av Fagforbundets yngste medlemmer blir ikke tilbudt hele stillinger når de går inn i arbeidslivet. Det er her problemene starter, mener Kjøllmoen.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er viktig for unge å ha en lønn å leve av slik at de kan forsørge seg selv, kanskje få seg et boliglån og flytte ut av kollektivet eller kjelleren til foreldrene.

Alle tillitsvalgte i Fagforbundet har sagt at de mener at det er for mange som jobber deltid og ønsker en heltidskultur. Problemet er derimot at de ansatte mener at det ikke er et problem at folk jobber deltid.

Mer helgearbeid blir ofte trukket frem som et av argumentene mot heltid. Kjøllmoen mener at skal man få opp stillingsandelen, må man organisere helgearbeidet på en annen måte.

Må være frivillig

Mange hevder at yrkene i pleie- og omsorgssektoren er både fysisk og psykisk mer krevende enn jobber flest. Derfor mener Fagforbundet at det viktig at man setter søkelys på arbeidstid og arbeidsmiljø.

– Langturnus er absolutt ikke den tyngste turnusen å gå i, slik vi har hevdet flere ganger. Dette gjelder på sykehjem og i hjemmesykepleien. Mange er nok fremdeles skeptiske til denne typen turnuser, men om du organiserer arbeidslivet på sykehjemmene på en totalt annen måte, tror jeg dette kan være riktig, sier Kjøllmoen.  

Saken fortsetter under annonsen

Det er viktig for unge å ha en lønn å leve av slik at de kan forsørge seg selv

Et annet viktig moment i veien mot heltidskultur, er at hele stillinger må være frivillige, mener rådgiveren.

Rapporten viser at kortvakter er ikke gunstig for ansatte. Ansatte som går disse vaktene er på jobb i de mest hektiske timene seks timer og har sjelden tid til å ta pauser.

Det viser seg at menn ofte velger langvakter og kvinner velger en todelt turnus. Dette tror Kjøllmoen handler om kjønnsroller og det faktum at kvinner tar mer ansvaret i hjemmet, også i 2019.