Arbeids og sosialminister Anniken Hauglie, NAV-direktør Sigrun Vågeng og riksadvokat Tor-Aksel Busch holder pressekonferanse om retten til å ta med seg trygd til andre EØS-land har vært praktisert feil.

Foto

Terje Pedersen / NTB scanpix

Nav-skandalen

EUs friheter krasjet med norsk forbud mot trygdeeksport

Publisert: 28. oktober 2019 kl 15.06
Oppdatert: 28. oktober 2019 kl 15.22

Flere titalls trygdemottakere er uriktig dømt til fengsel for å ha tatt trygdeytelser til andre EØS-land. Ifølge arbeidsmininster Anniken Hauglie har Nav feiltolket en EØS-forordning.

– Det springende punktet i saken er det grunnleggende prinsippet den frie bevegelighet i EU som kolliderer med regel i folketrygden om at man må oppholde seg i Norge for å ha rett på trygdeytelser.

Det sier professor Ingunn Ikdahl ved Universitet i Oslo.

– Det er oppstått et møte mellom to regelsett, og her har man nok ikke sett nok på skjæringsfeltet, sier hun.

Hun forteller at prinsippet ikke er nytt, men at det først var etter at den nye forordningen som trådte i kraft i 2012, at man egentlig har fullt ut forstått detaljene i regelverket.

– I 2017 kom en britisk sak opp i EU-domstolen som tar opp det samme dilemmaet, så dette er ikke bare en sak i Norge, sier Ikdahl.

Denne saken gjaldt en brite som hadde flyttet til Spania og mistet trygderettigheter. Domstolen kom til at dette var i strid med EU-retten.

Saken fortsetter under annonsen

– Man fryktet at ved å la enkelte land stille krav til hvor man oppholdt seg, ville det ta kraften ut av prinsippet om den frie bevegelighet, sier hun.

Flere land har i lengre tid strammet inn på såkalt trygdeeksport. I Sundvolden-erklæringen heter det at regjeringen ønsker å arbeide for å begrense en slik praksis.

– Her har man vært for restriktive, sier hun.

Ikdahl tror ikke dette er gjort med et ønske om krysse grensene EØS-retten.

– Men man har nok ikke aktivt søkt å styrke retten til å eksportere trygdeytelser, sier hun.

Hun antar at dersom de som er behandlet feil søker kompensasjon, vil dette skje gjennom enkeltsaker.

– Det har vært saker om feil utbetaling tidligere. Der gikk man gjennom sak for sak og forsøkte å rette opp der det var gjort feil, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

Rigmor Aasrud arbeidslivspolitisk talsperson for Ap ser svært alvorlig på saken.

– Dette er svært alvorlig. Vi står nå ovenfor en situasjon der folk urettmessig har blitt dømt og sittet i fengsel og blitt fratatt ytelser. Dette har hatt store konsekvenser for den som har blitt rammet og deres familier, sier hun.

Aasrud mener det må ha sviktet på flere fronter: – Dette skal ikke kunne skje. I en rettsstat skal du være trygg på at du ikke blir dømt og havner i fengsel hvis du ikke har gjort noe galt.

– Her må alle fakta på bordet og en skikkelig opprydding må på plass snarest. Derfor imøteser vi den eksterne gjennomgangen og statsrådens redegjørelse for situasjonen i Stortinget. Vi vil vurdere nødvendige skritt fra stortingets side etter redegjørelsen.