Fallulykker og andre ulykker ved arbeid i høyden skjer stadig vekk på norske byggeplasser.

Foto

Anthony Ginsbrook / CC

Dødsfall på jobben

– Fortvilende at enkelte typer ulykker går igjen år etter år

Publisert: 14. februar 2019 kl 12.18
Oppdatert: 14. februar 2019 kl 12.18

En kartlegging gjennomført av Dagens Perspektiv viser at 39 mennesker døde mens de var på jobb i Norge i fjor.

Aldri før har norsk arbeidsliv vært så trygt.

Den tradisjonelle verstingen, bygg- og anleggsnæringen, kan vise til spesielt gode tall.

Bransjen er en av de mest risikoutsatte næringene i det norske landbaserte arbeidslivet, og har tidligere utgjort en betydelig andel av de årlige arbeidsskadedødsfallene.

I fjor ble det registrert fire dødsfall på norske byggeplasser, ifølge Arbeidstilsynets register. Det er historisk lavt.

Til sammenlikning ble det registrert syv dødsfall i 2017 og åtte i 2018.

– På bransjenivå jobbes det godt og seriøst med å få ned ulykkestallet i bygg og anlegg, sier direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim.

Saken fortsetter under annonsen

Men selv om antallet dødsfall er lavere enn før, er det mange virksomheter som ikke jobber godt nok med helse, miljø og sikkerhet, mener LOs fagsjef i HMS-avdelingen, Wenche Thomsen. Ofte skyldes det manglende risikovurdering av det arbeidet som utføres, tror hun.

– Kunnskap om egen arbeidsplass sammen med god kunnskap om ulike arbeidsmiljøfaktorer er en viktig forutsetning for god risikovurdering, sier hun.

Thomsen viser særlig til en runde Arbeidstilsynet gjorde i mai, da 500 tilsyn ble gjennomført på byggeplasser. Nesten halvparten fikk arbeidet stanset på grunn av farlig arbeid med sag eller farlig arbeid i høyden, hvorav et flertall risikerte gebyr for overtredelsene.

– Det er fortvilende å registrere at enkelte typer ulykker går igjen år etter år, sier Thomsen.

– Når færre døde innenfor bygg- og anleggsbransjen i fjor, kan man på bakgrunn av slike tilsyn lure på om det var rein flaks.

Nullvisjon

Representanter for arbeidsgiverne er fornøyde med at det samlede tallet går ned, men slår fast at de har en nullvisjon for arbeidsrelaterte dødsfall.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er viktig at vi fortsetter å jobbe målrettet for å redusere ulykker og dødsulykker. Ett dødsfall er ett dødsfall for mye, sier arbeidslivsdirektør i NHO, Nina Melsom. 

Også administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening, Jon Sandnes, er glad for den markante forbedringen.

Når det er sagt, gjenstår mye, vedgår han.

– Vi må kontinuerlig ha ett sterkt fokus på dette og aldri slakke på, sier Sandnes.

Et godt virkemiddel for å fortsette den positive utviklingen er en videreføring av næringslivets initiativ til et «HMS-charter», mener han. Byggenæringen signerte en slik avtale i 2014.

 
Saken fortsetter under annonsen