Forskjellen mellom kjønnene er dramatisk selv for de som velger å bli gründere. DNB slår fast at «Jo mer vekstorientert en gründervirksomhet er, jo lavere er kvinneandelen».

Foto

Stefan Dahl | Dreamstime.com

DNB

Dobbelt så mange menn som kvinner med gründerambisjoner

Publisert: 4. november 2019 kl 10.04
Oppdatert: 5. november 2019 kl 09.14

Finansavisen skriver mandag om en undersøkelse om nordmenn og gründerskap for DNB som konkluderer med at kvinner og gründervirksomhet ikke går hånd i hånd.

Rapporten «Hvem eier verden? Tilstandsrapport, økonomisk likestilling i 2019» viser at 9 prosent av den norske befolkningen planlegger eller har allerede startet egen bedrift. Av disse er 29 prosent kvinner og 71 prosent menn.

– Vi har funnet oppsiktsvekkende fakta om forskjeller i Norge der vi presumptivt har en oppfatning om at det er mer likestilling enn det faktum viser, sier leder for teknologi og digitale kanaler i DNB, Kjersti Høklingen til avisen.

Få unge etablerer AS

DNB peker på at de ser en fallende tendens i kvinneandelen blant de yngste som etablerer AS.

Kvinner utgjør bare 16 prosent av daglige ledere i aksjeselskaper og at kvinner oppretter kun 20 prosent av alle norske aksjeselskaper.

Saken fortsetter under annonsen

Forskjellen mellom kjønnene er dramatisk selv for de som velger å bli gründere. DNB slår fast at «Jo mer vekstorientert en gründervirksomhet er, jo lavere er kvinneandelen».

For kvinneandelen blant gründere som inngår i porteføljen til venture- og såkornfond utgjør bare 4 prosent. Selv for gründere i selskaper som lever godt og vokser er utgjør kvinnene kun én av ti.

Sjokktall i reklamefilm

DNB har brukt undersøkelsen som bakgrunn for en ny kampanjefilm som handler om gründerne og næringslivet, skriver Kampanje.no.

Noen av de mest sjokkerende tallene i rapporten kan oppsummeres slik, ifølge markedsdirektør i DNB, Aina Lemoen Lunde:

Saken fortsetter under annonsen
  • 96 prosent av alle tech-selskap startes av menn.

  • 84 prosent av alle bedriftsledere er menn.

  • 80 prosent av alle aksjeselskap startes av menn.

  • Bare 2 prosent av risikokapitalen går til selskap gründet av kun kvinner.

– Norge er et av verdens mest likestilte land, men i ledende roller i næringslivet generelt og gründerskap spesielt, deltar kvinner på langt nær i like stor grad som menn. Det vil vi gjøre noe med, sier Harald Serck-Hanssen, konserndirektør for Corporate Banking i DNB til DNB Nyheter.