– Kvinner er mer lønsomme enn olje
Nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, var en av innlederne under Handelshøyskolen BI sin konferanse om kvinner i arbeidslivet.
Hennes hovedbudskap var at det å investere i kvinner, er å investere i velferd for et helt samfunn.
– Kvinner er mer lønnsomme enn olje. Norge ville tapt åtte tusen milliarder kroner dersom vi lå på OECD-gjennomsnittet for kvinnelig deltakelse i arbeidslivet, sa hun.
Dermed er det ingen unnskyldninger som er gode nok for å holde kvinner utenfor, poengterer Tajik.
– Det smarteste og mest lønnsomme du kan gjøre, selv om du er en gal diktator, er å investere i kvinner, sa politikeren som høstet stor applaus blant de oppmøtte. Hun understreket at hun på ingen måte oppfordret til diktatur.
Anbefaler alle å se stream av @HadiaTajik s tale på @HandelshoyskBI s Gender Equality konferanse nå. En av de sterkeste taler jeg har hørt på lenge!
— Kristin Skogen Lund (@skogenlund) March 8, 2019
Ikke mulig i mange land
Hadia Tajik kommer fra en liten bygd utenfor Stavanger. Foreldrene hennes kom til Norge fra Pakistan på slutten av 70-tallet og tilhørte arbeiderklassen.
– Jeg har med min bakgrunn og som kvinne, endt opp som en av de yngste statsrådene i Norge. Det hadde ikke vært mulig i mange andre land, selv om jeg hadde jobbet like hardt, mener hun.
Det heter at man trenger en landsby for å oppdra et barn, men Tajik mener at man faktisk trenger et helt samfunn for å skape individuell suksess.
De fleste nordmenn ville svart at oljen er grunnen til at vi er et av verdens rikeste land. Det mener Tajik ikke er hele sannheten.
– Hovedgrunnen til at Norge er et så rikt land er kvinnene her i landet. Det har ingenting med genene våre å gjøre, men at vi har et inkluderende arbeidsliv, en velferdsstat og et organisert arbeidsmarked.
Slavekontrakter
Da foreldrene til Tajik kom til Norge kunne de ikke språket, hadde ikke venner og kjente ikke til arbeidslivet.
– De kunne lett ha blitt utnyttet på arbeidsmarkedet. Vi vet at i noen land tar arbeidsgivere passet fra deg. Du har ikke noe sted å flykte og du ender opp med en slavekontrakt. Dette skjedde ikke med min familie fordi vi i Norge har sterke fagforeninger. De sørger for at arbeiderne ikke blir utnyttet, sier hun.
Alle liker trygghet. Men noen ganger blir det hevdet at det å ha et sikkerhetsnett kan gjøre deg lat. Mye forskning viser derimot det motsatte. FN sier at Norge er det beste landet å bo i. At det er et av de beste landene for mødre.
– Det er en opplagt sammenheng mellom å ha et godt samfunn å leve i og lykkes i. Dette understreker betydningen av å ha en velferdsstat, sier Tajik.
Det er mange grunner til at kvinner ikke deltar i arbeidslivet. Det kan være sosiale, religiøse eller økonomiske årsaker.
– Hvis mannen har den høyeste lønnen vil det koste familien for mye dersom han blir hjemme. Men dersom du har tilgang på barnehager og permisjonsordninger, har det ikke noe å si. Å få kvinner ut i arbeidslivet er en investering i arbeidslivet og fremtiden.
Et stabilt familieliv gjør at flere kvinner kommer seg inn i arbeidslivet.
– Hvis ikke halvparten av befolkningen er i arbeid, mister man halvparten av pengene du som arbeidsgiver kunne ha tjent - og halvparten av talentene.
– Vi har et problem
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen oppfordret fra samme scene næringslivet til å gå systematisk til verks for å øke kvinneandelen i privat sektor.
– Selv om Norge er et av verdens mest likestilte land, har vi fremdeles et problem. Vi trenger flere kvinner i næringslivet, sa Røe Isaksen.
I dag jobber flesteparten av kvinner jobber i offentlig sektor og flesteparten av menn jobber i privat sektor.
– Vi må være med utålmodige. Det er en sammenheng mellom mangfold og økonomisk avkastning.
I en undersøkelse ble norske kvinner og menn spurt om de ønsket å starte egen bedrift. Halvparten svarte ja, uavhengig av kjønn. Likevel er bare 30 av gründere er kvinner, mens 70 prosent er menn.
– Våre barn må se kvinnelige rollemodeller som ledere, teknologer og styremedlemmer. For å få flere rollemodeller trenger vi flere kvinner på toppen av norsk næringsliv. For meg er dette personlig, sier næringsministeren.