Byggebransjen vil røske opp i ukultur for å rekruttere flere kvinner
Forbundssekretær i Fellesforbundet Hege Espe forteller at de har fått tydelige signaler fra kvinner i næringen om at det er behov for en slik bevisstgjøring.
– Vi må røske opp i en ukultur som fortsatt dessverre er gjeldende på mange byggeplasser, sier han i en pressemelding.
Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening (BNL) har nå utarbeidet kjøreregler for byggenæringen. Hensikten er å sette en stopper for en utbredt ukultur og sørge for at næringen passer i alle livsfaser uavhengig av kjønn.
Bevisstgjøre ledere
Byggenæringen er en mannsdominert næring med under to prosent kvinnelige fagarbeidere på byggeplasser og opp mot 9 prosent totalt.
– Fellesforbundet og BNL samarbeider om å få flere kvinner til å velge vår næring - både med å vise frem alle mulighetene, men også fjerne hindre på veien, sier Jon Sandnes administrerende direktør i BNL.
Han ønsker med disse kjørereglene å bidra til å bevisstgjøre både ledere og ansatte, som bidrar til at flere kvinner velger deres næring.
Gjennom kjørereglene krever bransjen nulltoleranse mot trakassering og økt bevissthet rundt språkbruk, bilder, kalendere og annet, som kan oppleves støtende for ett kjønn, enten det er på arbeidsplassen eller i sosiale sammenhenger.
Disse kjørereglene skal gjelde for byggebransjen:
-
På arbeidsplassen skal vi alle bidra til nulltoleranse mot trakassering. Når trakassering avdekkes har alle et ansvar for å melde fra i tråd med bedriftens varslingsrutiner.
-
Vi skal alle snakke sammen om hvilket språk vi benytter på arbeidsplassen. Vi skal ikke være med på eller akseptere diskriminerende humor.
-
Vi skal alle bidra til å overholde bedriftens regler for akseptabel oppførsel, både på arbeidsplassen og i sosiale sammenhenger med kolleger.
-
Vi skal alle unngå bilder, kalendere e.l. som kan oppleves støtende for ett kjønn, enten det er på arbeidsplassen eller i sosiale medier.
-
Vi skal alle bidra til å tilrettelegge for ansatte med omsorg for barn.
-
Vi skal alle sørge for tilfredsstillende garderobe- og toalettforhold, både for kvinner og menn.
-
Vi skal alle bidra til å gjøre disse kjørereglene kjent på arbeidsplassen og være tydelige på konsekvenser ved brudd på disse.