FOR INNSTRAMMING: LO-sekretær Trude Tinnlund håper det stemmer at bruken av innleie går ned i bygg og anleggsbransjen.

Foto

Terje Pedersen/NTB Scanpix

LO

– Bra med kraftig fall i bruk av innleie

Publisert: 3. desember 2019 kl 12.14
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.58

Ifølge ny statistikk fra NHO Service og Handel, ble det i 3. kvartal i år leid inn 15 prosent færre arbeidstimer til bygg enn det ble på samme tid for ett år siden.

I Oslo falt markedet for innleie til bygg og anlegg med hele 23 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. NHO setter nedgangen i sammenheng med de nye reglene for innleie, som trådte i kraft ved nyttår.

LO-sekretær Trude Tinnlund håper det stemmer.

– Vi er fornøyde med å se at reglene tilsynelatende har en virkning. Å få ned bruken av innleie er hele årsaken til at vi jobbet for en innstramming av regelverket, sier Tinnlund til Dagens Perspektiv.

 
Saken fortsetter under annonsen

Ulike tall

Tinnlund peker på at tallene på området spriker.

Fellesforbundet la under sitt landsmøte i oktober frem en rapport laget av bygningsarbeiderforeningene i Oslo. Den viste at på 63 byggeplasser i Oslo og Akershus var én av tre bygningsarbeidere innleid, og 80 prosent av denne innleien var ulovlig.

I NHO sin nye statistikk, viser resultatene noe annet. Tinnlund tror det er naturlig med ulik oppfatning av situasjonen, avhengig av om du spør de tillitsvalgte eller bransjen selv.

– Det rapporten fra NHO egentlig forteller meg er at det må ha vært mye av det vi kaller «serviett-avtaler», som ikke kan brukes lenger. Altså avtaler der man later som man har en tariffavtale for å få lov til å leie inn ekstra, uten at dette stemmer, sier Tinnlund.

LO-sekretæren er usikker på hvorfor tallene på området spriker sånn, og vedgår at det er uheldig.

– Vi har etterlyst overfor myndighetene flere ganger at det er vanskelig å få riktige tall på dette med innleie. Du kan ikke gå inn i statikken for å hente ut de rette tallene. Midlertidige, innleie og enterprise - mulighetene er mange og registreres ulikt, og det er en utfordring, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

Vi er fornøyde med å se at reglene tilsynelatende har en virkning.

Uenige om konsekvensene

Hovedregelen for innleie er at man har et midlertidig behov. Går man ut over dette må man etter de nye reglene ha en tariffavtale.

Ifølge administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn, skaper dette flere utfordringer.

Foto

HENGER SAMMEN: Administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecile Kaltenborn, setter nedgangen i innleie i sammenheng med nye regler. (Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix)

– Den rigide rammen for å jobbe i bemanningsbransjen vil gjøre at byråene ikke kan ta inn så mange arbeidere som før. De blir dermed ikke en så god port inn i arbeidslivet som de har vært tidligere, sier Kaltenborn til Dagens Perspektiv.

Den manglende fleksibiliteten som de nye reglene fører til, vil også gi de store byråene en fordel, mener hun. De mindre bemanningsbyråene vil få det vanskelig.

Saken fortsetter under annonsen

– Hele forretningsidéen er jo å leie ut når det oppstår et uforutsett behov. Små og mellomstore bedrifter har ikke den samme bufferen som større selskaper har, sier Kaltenborn.

Ifølge NHO Service og Handel ser de allerde flere bedrifter som sliter med å overleve denne endringen.

– Det er og bli et dilemma at økte og mer komplekse krav til bedrifter leder til at vi sitter igjen med store bedrifter, fordi de er de eneste som takler alle kravene, påpeker Kaltenborn.

Ikke avhengig av innleie

Kaltenborn spør seg også hvordan bransjen nå løser sitt mannskapsbehov, når de ikke lenger leier inn arbeidskraft. NHO frykter også at utenlandske aktører får en konkurransefordel i forhold til de norske aktørene, som nå innretter seg etter nye bestemmelser.

Trude Tinnlund i LO, er derimot ikke enig i de dystre spådommene.

Saken fortsetter under annonsen

– Det har vært advarselen fra bransjen hele tiden at man ikke klarer å fullføre store prosjekter uten innleie, men vi hevder at det ikke er riktig, sier LO-sekretæren.

Ifølge LO kan bemanningsutfordringene løses blant annet ved å bruke flere ansatte i egen regi.

– Vi mener man ikke er avhengig av en stor bemanningsbransje for å gjennomføre store prosjekter. En mulighet kan for eksempel være innleie mellom produksjonsbedrifter, sier Tinnlund.