Illustrasjonsfoto. En ny undersøkelse viser at teknologiselskaper er de mest populære arbeidsgiverne blant unge.

Foto

Crew / CC

Unge arbeidstakere

Utvikling «på tvers» viktigere enn klatring

Publisert: 22. oktober 2018 kl 10.55
Oppdatert: 22. oktober 2018 kl 11.12

For tredje året på rad topper teknologigiganten Google listen til bemannings- og rekrutteringsselskapet Academic Work over de mest attraktive selskapene for unge arbeidstakere i Norge.

– Men er ikke Google i Norge mer eller mindre et salgskontor?

– Det kan være. Men de har vært gode på å fortelle en historie, og har et produkt som påvirker alle, sier markedsdirektør Mads Wildhagen i Academic Work.

I en rapport som blir lagt frem denne uken kommer det frem at syv av de ti mest attraktive arbeidsgiverne, ifølge studenter og nyutdannede, er virksomheter som primært driver med IT og teknologi.

– Dessuten oppleves de som markedsledende, med et godt rykte og som arbeidsgivere med attraktive fordeler. Med foten innafor er mulighetene store for utvikling og spesialisering, sier Wildhagen.

YPAI 2018

Undersøkelsen er gjennomført på bakgrunn av faktorer målgruppen selv har kommet frem til.

Virksomhetene og de viktigste egenskapene som er undersøkt er nominert ene og alene av Young Professionals.

Undersøkelsen er gjennomført i to faser, hvor første fase er fritekst-nominering av virksomheter og egenskaper og andre fase er måling av de nominerte virksomhetene og egenskaper.

Kantar sendte ut undersøkelsen til samtlige personer i Academic Works nettverk som har vært innlogget på hjemmesiden deres år.

1199 personer svarte på undersøkelsen i Norge.

Ifølge rapporten er det nettopp disse utviklingsmulighetene som er de viktigste for studenter og nyutdannede på jobbjakt.

Saken fortsetter under annonsen

Men det er ikke nødvendigvis mulighetene for å bli ledere som er avgjørende, forteller Wildhagen, selv om 75 prosent av de spurte sier at de en gang kan tenke seg å få en lederposisjon.

– Flere vektlegger mulighetene for å utvikle seg på tvers i virksomhetene, å få nye ansvars- eller spesialitetsområder, sier han.

Blant de ti mest attraktive selskapene er det tre nykommere siden tilsvarende undersøkelse ble gjort i fjor; DNB, Sintef og Norconsult.

«Dette er selskaper som alle jobber aktivt ut mot studentmiljøene og rekrutterer fra forskjellige fagmiljøer,» heter det i rapporten som legges frem denne uken.

 

Byks for offentlig sektor

Saken fortsetter under annonsen

Flere og flere virksomheter i offentlig sektor gjør seg bemerket i undersøkelsen.

Blant respondentene med økonomibakgrunn går Norges Bank for eksempel helt til topps – foran Google og Ikea.

Ni av de 50 virksomhetene på listen over Norges mest attraktive arbeidsplasser, er offentlige foretak.

Dette er et tegn på at oppfatningen om den «kjedelige byråkraten» er i ferd med å forsvinne, mener Wildhagen.

– Unge arbeidstakere legger merke til at det er mye nytt og spennende som skjer innenfor denne sektoren, sier han.

– Norges Bank gjør det veldig sterkt, både ved å være førstevalget til økonomistudenter og ved å klatre fra en 27. plass på listen i fjor til en 16. plass i år. Med sin plassering viser de at de klarer å imøtekomme faktorene som unge arbeidstakere anser som de viktigste når de skal velge arbeidsgiver, som gode utviklingsmuligheter, godt sosialt miljø og varierte arbeidsoppgaver, sier Wildhagen.

Et annet eksempel er Skatteetaten.

Saken fortsetter under annonsen

– Ved første øyekast ikke det mest spennende plassen å jobbe. Men de har vært flinke til å formidle hva de kan tilby. Der kan man jobbe med kunstig intelligens, og samtidig være med å påvirke opplevelsen til millioner av skatteytere.

Nav og Bane Nor

I tillegg til Norges Bank, er Innovasjon Norge (18. plass) og Statkraft (28. plass) inkludert på listen over attraktive arbeidsplasser.

Det er også Bane Nor (49. plass) og NAV (50. plass), som beholder sine plasseringer fra i fjor.

– Det er spesielt imponerende at Bane Nor rangeres som en av virksomheten som flest unge arbeidstakere kan tenke seg å jobbe hos. De har fremdeles et ganske nytt navn i arbeidsmarkedet, sier Wildhagen.