Kristian Tonning Riise har akkurat kommet tilbake fra sykemelding etter de mange varslingssakene mot ham.

Foto

Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Utvalg anbefaler nasjonalt varslingsombud

Publisert: 15. mars 2018 kl 10.45
Oppdatert: 15. mars 2018 kl 14.16

Spørsmålet som virksomhetene må stille seg er hva som kan ha skjedd og hvorfor, og ikke hvem det er som har sagt fra om det kritikkverdige forholdet.

Slik konkluderer det regjeringsoppnevnte Varslingsutvalget, som leverte sin rapport til Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie torsdag formiddag.

Utvalgets hovedfunn er at varsling har størst verdi der varselet blir tatt på alvor, varsleren blir tatt vare på, og hvor det iverksettes «adekvate prosesser umiddelbart» for å få avklart om det foreligger kritikkverdige forhold, og der det eventuelle kritikkverdige forholdet bringes til opphør.

For å oppnå det anbefaler utvalget å utvide gruppene som omfattes av varslingsreglene til å inkludere både innsatte som arbeider i fengselsverksted og skoleelever, samt å opprette et nasjonalt varslingsombud.

Varslingsombudet skal gi råd, støtte og bistand til varslere i konkrete saker, foreslår utvalget. I tillegg bør ombudet kunne tilby mekling og anbefale fri rettshjelp, mener de.

– Varslingsombudet skal bidra til å skape generell kunnskap og forståelse for verdien av varsling for samfunnet. I tilfeller hvor Varslingsombudet blir kjent med svært alvorlige varslingssaker av stor samfunnsmessig betydning, bør ombudet ha en særlig kompetanse til å kunne ta initiativ til uavhengige undersøkelser, skriver de i sin rapport.

Saken fortsetter under annonsen

Utvalget er også samlet i anbefalingen om en egen varslingslov som i første rekke skal omfatte etableringen av Varslingsombudet og Varslingsnemnda, og disse organenes mandat og myndighet.

Utvalget foreslår likevel at varsling i arbeidsforhold fortsatt skal reguleres i arbeidsmiljøloven. Dersom det ikke skulle vedtas egen lov, mener utvalget at regler om Varslingsombudet og Varslingsnemnda bør tas inn i arbeidsmiljøloven.

Støtte i arbeidslivet

Landets nest største arbeidstakerorganisasjon, Unio, er svært fornøyd med utvalgets anbefaling om opprettelsen av et nasjonalt varslingsombud.

– Dette er en løsning som vi i Unio har hatt tro på i lang tid og som vil føre til et bedre vern for varslere, sier Unio-leder Ragnhild Lied i en pressemedling.

Sammenslutningen var representert i utvalget ved advokat og fagsjef Henrik Dahle.

Saken fortsetter under annonsen

– Varsleren vil ha et sted å gå, flere kritikkverdige forhold vi bli avdekket. Forslagene vil bidra til færre gjengjeldelser og terskelen for å få erstatning vil bli lavere. Forslagene fra utvalget er fremtidsrettet og vil samlet sett føre til et bedre varslervern i arbeids- og samfunnsliv, sier Lied.