Tiltrekker seg flere kvinnelige teknologer ved å fjerne risiko
IT-selskapet Evry jobber med såkalt «intraprenørskap» for å utfordre organisasjonen til å finne ut hva de skal leve av i fremtiden. Hvert år tar de inn en gjeng unge, kreative talenter fra hele verden som skal finne ut hvilke produkter og tjenester de kan skape ved hjelp av ny teknologi.
Mange av de som deltar i internshipet ender opp med å få fast jobb i selskapet når de er ferdige. Det som kanskje gjør at Evry Innovation Hub skiller seg ut, er at 49 prosent av søkerne er kvinner. Statistikk fra Norge viser at kvinner ikke er like glad i risiko som menn. De fleste selskaper som blir startet, er startet av menn og i offentlig sektor er det flest kvinner.
- LES OGSÅ: Slik oppnår du kjønnsbalanse i ledelsen
– Det vi har gjort er at vi har laget noen rammer hvor man kan jobbe med teknologi og innovasjon uten risiko – det tiltrekker kvinner, sier Tone Wahlstrøm, leder av Innovation Hub i Evry.
Veldig mange tiltrekkes av dette fordi de får en erfaring og kan tørre å gjøre det de oppfatter som skummelt, men uten at det er livsfarlig.
Rekrutterer fra utlandet
I utlandet er det flere kvinner som utdanner seg innenfor IT. Wahlstrøm mener man bør tørre å ta inn kulturer og folk med andre bakgrunner. Men ofte stopper dette på grunn av språkbarriere - at man ikke er komfortabel med å jobbe på engelsk. I Innovation Hub er hele 21 nasjonaliteter representert.
– Veldig mange organisasjoner i Norge henger bakpå på språk og det å åpne opp for å bryte de barrierene tror jeg vil lønne seg. Det vil også øke kvinneandelen, sier hun.
Wahlstrøm forteller videre at det er viktig at også kvinner tar disse rollene og legger til at det ikke bare er menn som skal legge til rette for kvinner.
I løpet av internshipet utvikles talentene som driver prosessene fra ide til realisering. De skal tenke stort, starte smått og feile mye. Wahlstrøm forteller at det er ikke meningen at alle ideer skal se dagens lys.
– Vi prøver å styre de unge minst mulig og gir dem handlingsrom til å utfordre oss og våre kunder på en helt ny måte.
Unge i dag bruker teknologi på en helt annen måte enn hva eldre gjør. Mange som kommer ut fra utdanning har et veldig akademisk tankesett.
– Vi utfordrer dem på å ikke tenke akademisk og heller tenke ekstremt kreativt. Vi skal bruke teknologi som vi som selskap allerede råder over eller bruker, og vi skal realisere. Måten vi gjør dette på er å koble på seniorer. De sitter på bransjekunnskap som kanskje de unge ikke gjør, sier hun.
Gamifiserte evnetester
Evry bruker såkalte gamifiserte evnetester i sin rekrutteringsprosess. Deretter skal kandidatene gjennom en case som de må levere i videoformat. Etterpå kommer intervjuet.
– Det er en tøff rekruttering, men den er ekstremt effektiv, slår Wahlstrøm fast.
Hun er veldig opptatt av å sette sammen team som består av det man omtaler som «generasjon flux». Det er mennesker som ikke er begrenset av alder og som drives av å lære seg nye ting og tilegne seg flere ferdigheter som ikke er direkte i deres rolle.
Intraprenørskap er noe annet hun er opptatt av – at innovasjon ikke bare skal skje i oppstartsbedrifter, men også internt i etablerte bedrifter.
- LES OGSÅ: Spiller seg til stilling
– Når politikerne snakker om hva vi skal leve av etter oljen og at vi trenger nye selskaper som kan skape fremtidens arbeidsplasser, tror jeg ikke de mener at eksisterende selskaper skal dø ut. Vi må flytte dagens selskaper inn i fremtiden, sier hun og gir et godt eksempel:
I Google kan de ansatte disponere 20 prosent av tiden sin til å tenke annerledes og komme opp med nye ideer. Det handler om å utfordre organisasjonen for å finne ut av hva de skal leve av i fremtiden.
– Folk blir mer kreative når man setter dem i andre rammer. Det handler om å sette sammen tverrfaglige team som kan utfordre hverandre. Man treffer alle typer mennesker, sier hun.