Foto

Frizzantine, Dreamstime

Svensk studie

Storesøster viktig når kvinner velger mannsdominert utdanning

Publisert: 7. september 2018 kl 08.43
Oppdatert: 7. september 2018 kl 09.03

Mens debatten om mangelen på kvinner i topplederstillinger i Norge fortsetter, merker vi oss en svensk doktoravhandling i sosiologi som viser at eldre søsken har stor betydning for hva yngre søsken velger av utdanning. For kvinner er det av særlig stor betydning hva storesøster gjør.

Roujman Shahbazian, lektor ved Institutet för social forskning ved universitetet i Stockholm, står bak doktoravhandlingen «Sibling Configuration and Adulthood Outcomes». Han finner at kvinner er mer tilbøyelige til å følge i forsporene til en storesøster som har tatt en mannsdominert teknologisk utdanning enn å følge etter en storebror som har tatt samme utdanning.

Annet mønster for menn

Shahbazian har undersøkt et knippe utdanninger som i Sverge er sterkt kjønnsdelte: naturvitenskap, teknologi, ingeniørvitenskap og matematikk. Kvinner er sterkt underrepresenterte i disse fagene, men hvis storesøster har tatt en slik utdanning, øker sjansen for at lillesøster gjør det samme.

For menn er mønsteret annerledes. Her er det mindre sannsynlig at lillebror velger en utdanning innenfor de nevnte fagene hvis storebror allerede har en slik utdanning, dette sammenlignet med menn som har en storesøster med slik utdanning.

– En mulig forklaring på dette er at det allerede finnes en sterk samfunnsnorm om at menn skal velge slike utdanninger. Da trenger man ikke denne ekstra «dytten», i forman av søsken som forbilder som kvinner synes å behove, sier Roujman Shahbazian i en pressemelding på hjemmesidene til universitetet i Stockholm.

Saken fortsetter under annonsen

Skjev fordeling også i Norge

I Norge er både videregående opplæring og høyere utdanning preget av mannsdominerte og kvinnedominerte fag. Særlig innenfor helse-, sosial- og idrettsfag er kvinneandelen stor, skriver Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) på sine hjemmesider. Andre kvinnedominerte fag er lærerutdanninger og utdanninger innenfor pedagogikk.

Noen fagområder som tidligere var mannsdominerte, har fått en jevnere kjønnsfordeling. Dette gjelder også økonomiske og administrative fag, som er det nest største fagområdet i høyere utdanning. Tidligere mannsdominerte fag som jus og medisin er blitt kvinnedominert.

De kjønnsdelte utdanningsvalgene her i landet speiler langt på vei det kjønnsdelte arbeidsmarkedet. Blant faktorene som påvirker utdanningsvalg er også sosial bakgrunn, foreldres holdninger og forventninger, familien, venner, barnehage, skole og media.