Slik kompenserer narsissister for svakhetene sine
Narsissistene lever i en liten boble. De ser på seg selv som smarte, vakre, flinke og best. De står i sentrum, andre er mindre viktige. De er opptatt av å framstille seg selv som en vinner, og gjør det gjerne gjennom å rakke ned på andre. De bryr seg bare om egen måloppnåelse, og om det går ut over andre eller ikke er mindre viktig.
- NARSISSISTEN Oftest leder, sjelden best
Kort sagt har narsissistene et oppblåst selvbilde, som ikke nødvendigvis har rot i virkeligheten, men som de forsøker å overbevise både overfor seg selv og andre. Ofte kan dette stamme fra et mindreverdighetskompleks eller en frykt for å føle seg svak eller utenfor, skriver psykologiprofessor Preston Ni til Psychology Today.
Ni, som har skrevet bøkene «How to successfully handle narcissists» og «A practical guide for narcissists to change towards the higher self», forklarer flere ting narsissister gjør for å kompensere for sin redsel for å virke svak.
Overdreven skryting og løgn
Hvis de ikke har de gode prestasjonene eller kvalifikasjonene du ønsker, så tyr narsissistene heller til fantasien for å dekke over sine svakheter. De skryter mer enn gjerne av sin ekstravagante livsstil og materialistiske seiere, og ofte er påstandene deres:
- Sterkt overdrevne.
- Angripende. Det holder ikke at de har noe, det er også viktig at andre ikke har det.
- Med håp om at andre skal beundre dem.
Tåler ikke kritikk
Narsissistene har et stort ego, men ofte er det også ganske skjørt, ifølge Preston Ni. Det gjør at de reagerer svært negativt på kritikk. De kan bli veldig fornærmete og sinte, og det bunner ofte ut i at de tror kritikken er et forsøk på å «avsløre» hvem de egentlig er.
- LEDERROLLEN Tiltrekker seg psykopater og narsissister
Misunnelse og sjalusi
Narsissistene bruker ofte skryt, materielle goder og suksess som virkemiddel på veien til lykke. Men siden de måler seg selv opp mot andre, har de ofte vanskelig for å unne andre mennesker suksess uten selv å føle seg verre. Derfor kan narsissister bli veldig misunnelige når andre har noe de ikke har selv, skriver Ni.
Manipulering
Narsissister kjenner ingen grenser for hva de kan gjøre for å få det slik de vil, og benytter seg ofte av manipuleringsteknikker for å komme dit, for eksempel gjennom å utnytte hjelpsomme kolleger eller å lokke med «premier».
Narsissister sliter ifølge Ni ofte med dårlig selvbilde, og livet blir derfor også en kamp for å danne et alternativt bilde av seg selv, både for sin egen del og for andre. Skal en narsissist forandre seg må de først ta den harde kampen som innebærer å innrømme hvem de egentlig er, skriver Ni.
Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.