Per Olaf Lundteigen (Sp) mener venstresiden bør være mer prinsippfast.

Foto

Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Bemanningsbransjen

Prat om forbud var bare preik

Publisert: 2. mars 2018 kl 10.45
Oppdatert: 2. mars 2018 kl 10.55

Venstresiden og KrF har samlet seg om en rekke forslag som skal begrense mulighetene til innleie av arbeidskraft og «kreative» ansettelsesformer. Men det var aldri en reell diskusjon om forbud mot hele eller deler av bransjen i Arbeids- og sosialkomiteen, til tross for store ord i det offentlige ordskiftet.

Det forteller saksordfører Per Olaf Lundteigen (Sp) til Dagens Perspektiv.

I løpet av høsten 2017 tok samtlige partier på venstresiden til orde for å forby hele eller deler av bemanningsbransjen, eller å benytte seg av tjenestene slike selskaper tilbyr. Arbeiderpartiet la frem et dokument 8-forslag der de ville be regjeringen utrede med sikte på å innføre et midligertidig forbud mot innleie begrenset til enten de geografisk sett mest utsatte stedene eller begrenset til de mest utsatte bransjene.

LO applauderte, mens advokater på Majorstuen rustet til krig i europeiske rettssaler.

Torsdag la Arbeids- og sosialkomiteen fram en innstilling der de har stablet et litt ustabilt flertall på beina, som går inn for en rekke endringer i arbeidsmiljøloven. Der er de innom både forutsigbarhet, kollektiv søksmålsrett og tilsynsmakt.

Men ingen steder står det noe om forbud.

– Det ble brukt store ord, men det var jo ikke reelt. Jeg reagerer at det offentlig ble sagt at de vil ha et forbud, og så foreslås det ikke forbud, og så vegrer man seg for å gå inn for en lovendring som har støtte både hos BNL (Byggenæringens Landsforbund, journ. anm.) og Fellesforbundet. Jeg er veldig forundret over at en kan drive sånn, sier Lundteigen.

Saken fortsetter under annonsen

Lundteigen har ennå ikke bestemt seg for om han vil stemme for forslaget fra komiteen fordi det ikke innebærer en instruksjon av regjeringen, men i realiteten en bestilling av en utredning av forslagene.

Arbeiderpartiets Arild Grande var med å fremme representantforslaget i høst, og sitter i komiteen som har behandlet saken. Han sier at han gjerne hadde sett at «flere ting» var med i innstillingen, men at det som nå er lagt frem er et steg i riktig retning.

– Det er mange ting alle partiene på venstresiden gjerne skulle lagt til her, men det hadde vi aldri fått flertall for. Nå legger vi frem endringer som det er reell sjanse for å få gjennom, og dermed kan endringer komme på plass fort. Det er positivt, sier Grande.

Innstillingen fra Arbeids- og sosialkomiteen skal behandles i Stortinget 15. mars. Dersom den blir vedtatt må regjeringen levere en proposisjon allerede før påske.