Oslomodellen passer best i Oslo
(ARENDAL – Dagens Perspektiv)
Arbeidslivskriminaliteten er i ferd med å bli et alvorlig problem og kan undergrave norske arbeidsplasser. I Oslo opplever de nå suksess med Oslomodellen og de kravene den setter til bedrifter som leverer varer og tjenester til kommunen.
Men arbeidsminister Anniken Haugli tror ikke nødvendigvis den samme modellen kan brukes i hele landet.
– Jeg er veldig glad i Oslomodellen, sier Anniken Haugli.
Samtidig minner hun om at Oslo har en helt annen størrelse enn andre kommuner og dermed i en annen posisjon enn for eksempel en liten kommune som Ørsta. Det gjelder både størrelsen på offentlige innkjøp som kommunen gjør, og antall ansatte som kan implementere modellen.
Oslo er en av landets aller største innkjøpere, som hvert år handler varer og tjenester for rundt 26 milliarder kroner i året.
Hun tror derfor at å innføre de samme innkjøpskravene for offentlige anskaffelser i alle kommuner kan bli krevende.
– Men jeg vet at KS har laget en veileder på dette feltet, og det er viktig at kommunene lærer av hverandre, sier Haugli.
Byrådsleder Raymond Johansen forteller at kampen for et anstendig arbeidsliv har vært et viktig område for bystyret siden han tok over som byrådsleder i Oslo i 2015. Det forrige borgerlige byrådet i Oslo hadde også satt i gang et arbeid på dette feltet, og dagens byråd har videreført det og satt i gang flere nye initiativ. Raymond Johansen var en av innlederne på seminaret «Krisemøte – Den norske modellen på kanten av stupet», i regi av Fagforbundet og Norsk Tjenestemannslag i Arendal onsdag. Arbeidsminister Anniken Haugli var en av deltagerne i den påfølgende debatten.
Grovere arbeidslivskriminalitet
Politiet, arbeidstilsynet, Nav og Skatteetaten melder alle at arbeidslivskriminaliteten er blitt grovere de senere årene og at den har blitt mer omfattende og sammensatt.
– Bruker vi anbudskriteriene og standardkontrakter riktig ved å stille tydelige krav til entreprenører og leverandører så gir det oss mulighet til å være med på å stille samfunnet i riktig retning, sier Raymond Johansen.
Han refererer til tall fra Skatteetaten som viser at Norge har tapt 40 milliarder kroner i skatteinntekter bare i perioden 2011 til 2015 som en følge av arbeidslivskriminalitet.
– Det er et ran av fellesskapets verdier, sier han.
Les mer om Oslomodellen:
Hvitvasking, svart og grå økonomi er langt mer utbredt i Norge enn det både regjeringen og resten av samfunnet har tatt inn over seg
Hvitvasking utbredt
Ifølge Johansen er det spesielt innen bygg, anlegg, transport, utelivs- og renholdsbransjen at det er flest brudd når det gelder Arbeidsmiljøloven og skattelovgivning.
– Hvitvasking, svart og grå økonomi er langt mer utbredt i Norge enn det både regjeringen og resten av samfunnet har tatt inn over seg. Det gjelder ikke bare store byggeplasser, men det angår mange, mange nordmenn direkte, sier han.
De sentrale punktene i Oslomodellen er:
- Krav om bruk av fast ansatte
- Krav om tarifflønn mellom oppdrag
- Krav om faglærte håndverkere
- Lærlinger
- Begrensning i antall ledd underleverandører
- Internkontroll, sikkerhet, helse og arbeidsmiljø
- Krav om HMS-kort fra første dag og system for elektronisk mannskapsoppfølging
- Rett til innsyn i alle leverandørens forhold som har betydning for oppfyllelse av kontrakten
Reglene gjelder for offentlige anskaffelser over 500.000 kr i Oslo.
I tillegg stilles følgende krav til alle anskaffelseskontrakter, uavhengig av bransje og verdi:
- Lønns- og arbeidsvilkår
- Krav om betaling til bank
- Forbud mot kontant betaling
– Oslo-modellen i praksis har satt en gullstandard for kampen mot arbeidslivskriminalitet gjennom politisk styring og at vi bruker markedsmakta, forklarer byrådslederen i Oslo.
God konkurransesituasjon
Hittil er 200 anskaffelser gjort med Oslo-modellen. Ifølge Johansen melder virksomhetene som har hatt erfaring med Oslomodellen at konkurransesituasjonen er god. Oslomodellen har foreløpig eksistert i et år.
– Vi ser økt bevissthet hos leverandørene rundt innholdet i kontraktskrav på grunn av Oslomodellen, sier han.
I tillegg forteller Johansen at flere leverandører har klart å få opp antallet fagarbeidere og lærlinger og de ansetter flere av dem.
– Vi får også tilbakemelding om nedgang i søknader om godkjenning fra bemanningsbyråer, forteller han.
Samtidig viser han til at taushetsplikten kan være problematisk, og at Oslo kommune derfor inngikk en avtale med Skatt Øst i fjor om å utveksle informasjon om de bedriftene som bedrev arbeidsmiljøkriminalitet.
– Vi vet at flere kontrolletater sitter på informasjon om hvem de useriøse leverandørene er, men den informasjonen kan ikke deles på grunn av taushetsplikten, påpeker han.
Anniken Haugli sier på sin side at mye arbeidslivskriminalitet blir avdekket.
– Arbeidet som gjøres gir gode resultater og etatssamarbeidet er blitt mye bedre, sier hun.