Ny robotteknologi skaper en følelse av økt nærvær mellom deltagere i videokonferanser
Dagens videokonferanseteknologi er god, men kan ikke fullt erstatte følelsen av å være med på et vanlig, fysisk møte ansikt til ansikt. Ifølge Muhammad Sikandar Lal Khan, som i høst la fram avhandlingen Presence through actions – nærvær gjennom handling – er det langt igjen dit.
På Skype, og andre tekniske løsninger som er i bruk, kan du ikke ta inn miljøet i rommet, ha øyenkontakt med andre eller være en naturlig del av ordvekslingen rundt bordet. I avhandlingen sin har Muhammad Sikandar Lal Khan presentert en ny teknologi for videokonferanser som er bygget på et helt nytt konsept for nærvær, skriver det svenske magasinet Chef, som har omtalt forskningen.
Det konstruert en robot - Tebot - som både kan nikke, riste på hodet og legge hodet på skakke.
To robot-typer
Muhammad Sikandar Lal Khan sier til magasinet at 80-90 prosent av kommunikasjonen oss mennesker imellom er ikke-verbal. Rundt 60 prosent er kroppsspråk og 20 prosent er intonasjon og smålyder. Ekstra viktig er etter sigende hodebevegelser og ansiktsuttrykk, som er det denne forskeren har vært opptatt av i sine studier.
- LES OGSÅ: Fjernledelse: Nærhet fra avstand
Til den nye videoteknologien han har forsket på, er det konstruert en robot - Tebot - som både kan nikke, riste på hodet og legge hodet på skakke. Personen som ikke er i rommet, men som deltar via videoteknologi, er den som styrer disse bevegelsene. En annen robotteknologien forskeren jobber med, er utviklet for å forsterke ansiktsuttrykk ved å fokusere på de viktigste delene av ansiktet.
Eksperimentene som er presentert i avhandlingen, viser ifølge Chef at en kombinasjon av Tebot og ansiktsroboten kan være forbedre følelsen av blikkretning og øyenkontakt. De øker følelsen av nærvær mellom personer som befinner seg på lang avstand fra hverandre. Forskeren har ikke bestemt seg for om han skal ta teknologien ut i markedet, enn så lenge befinner teknologien seg et sted mellom laboratoriet og produksjon.