– Kunnskap drukner i ideologi
Flere ganger det seneste året har fagbevegelsen samlet troppene på Løvebakken til protest mot bemanningsbransjen. Mens kampropene gjallet utenfor, har venstresidens politikere på innsiden av Stortingets porter fremmet flerfoldige forslag med mål om å begrense bransjen og den generelle adgangen til å leie inn arbeidskraft. Enkelte har tatt til orde for å forby hele bransjen.
Regjeringen har kontret med klare budskap om at bedriftene må sikres nødvendig fleksibilitet, og at midlertidighet sjeldent er et alternativ til faste ansettelser, men til ledighet.
Samtidig har bemanningsbyråene rustet til krig; skarpskodde advokater og spesialister på europeisk rett sitter klare til å hoppe inn i ringen for å slå tilbake fremstøt fra motparten.
– Det politiske engasjementet er så stort at kunnskap drukner i ideologi, sier NHOs fagsjef for bemanningsbransjen, Even Hagelien.
Ryddig og nyttig
Han er glad for forskningen som nå er lagt frem av forskere ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) på OsloMet. Der tegnes et langt mer mangfoldig bilde av bemanningsbransjen enn hva de steile frontene i politikken antyder.
I et forsøk på å få den offentlige debatten inn på et mer informert spor, presenterer forskerne bemanningsbransjen i form av ulike grupper, eller «idealtyper». Her finnes både de «fastlåste» som står i fare for å falle helt utenfor arbeidsmarkedet og «spesialistene» som tross mange andre muligheter ser ansettelse gjennom bemanningsbransjen som det beste alternativet, både hva gjelder utfordringer og inntekt.
– Det er sunt at uavhengige forskere graver seg ned i dette. Jeg oppfatter forskningen som både ryddig og nyttig, sier Hagelien.
Vil ha mer
Han stiller seg likevel spørrende til noen av funnene, og kjenner seg for eksempel ikke igjen i tallene som sier at én av ti føler seg fastlåst i bransjen.
– Men vi må ta det på alvor. Dette er noe ingen ønsker, for bemanningsbransjen skal være en vei videre, sier Hagelien.
Nå håper fagsjefen i NHO at det blir mer av denne typen forskning.
– I tilsvarende undersøkelser i fremtiden vil det for eksempel være interessant å se på hvilken effekt kontraktsendringene vi nå kommer til å gjøre vil få.
Sprikende rapporter
Arbeiderpartiet var blant dem som tok til orde for ulike forbud mot bemanningsbransjen i fjor høst, både med geografisk og sektorvis innedeling. Noe formelt forslag nådde imidlertid aldri Stortinget.
– Rapportene vi får om bemanningsbransjens rolle og påvirkning på arbeidslivet er veldig sprikende om det presenteres av bemanningbyråene eller arbeidstakerne. Det er også store variasjoner mellom bransjene og mellom de ulike byråene, sier Arild Grande, som sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget for Arbeiderpartiet.
Samtidig er han klar på at partiet ønsker all forskning om arbeidslivet velkommen, ettersom det «er med på å fylle ut bildet».
– For oss handler diskusjonen om innleie, midlertidige stillinger og andre løse tilknytninger til arbeidslivet om hvilket samfunn Norge skal være, sier Grande.