Illustrasjonsfoto.

Foto

rawpixel/Unsplash

​Krav på redusert arbeidstid?

Publisert: 26. juni 2018 kl 09.26
Oppdatert: 26. juni 2018 kl 09.26

Spørsmål: Hei! Jeg har to barn på 10 og 8 år og jobber 100 % som salgskonsulent. For ett år siden ble jeg skilt og ettersom jeg har liten familie rundt meg, har jeg lite hjelp til barnepass. I tillegg har min mor som er enke fått sykdommen Parkinson, slik at jeg hver dag må innom henne for å hjelpe til. Dersom jeg hadde fått redusert arbeidstiden med 10-20 % hadde hverdagen blitt veldig mye lettere. Det er ingen andre på mitt stillingsnivå som har redusert arbeidstid og arbeidsgiver har uttalt uten noen nærmere redegjørelse at de ikke ønsker å gi meg det i frykt for at flere skal kreve det samme. Har jeg rett på redusert arbeidstid?

Svar: Av arbeidsmiljøloven går det frem at arbeidstaker som har fylt 62 år eller som av helsemessige, sosiale eller andre vektige velferdsgrunner har behov for det, har rett til å få redusert sin arbeidstid dersom arbeidstidsreduksjonen kan gjennomføres uten vesentlig ulempe for virksomheten. Det må gjøres en konkret vurdering av situasjonen både for arbeidstaker og arbeidsgiver.

For det første må det vurderes om ditt forsørgeransvar for dine barn og din mor utgjør helsemessige, sosiale eller andre vektige velferdsgrunner. For det andre må det vurderes om reduksjon av arbeidstiden din utgjør en vesentlig ulempe for arbeidsgiveren din. Ut fra hva du skriver kan ditt omsorgsansvar både anses som sosiale eller andre vektige velferdsgrunner. Du har to små barn og er selv alene, hvilket gir sterke holdepunkter for at det foreligger sosiale eller andre vektige velferdsgrunner. I tillegg kommer din mors sykdom som en tilleggsbelastning. Etter min vurdering vil ikke frykten for at flere vil kreve det samme i seg selv være tilstrekkelig for å konstatere at det foreligger en vesentlig ulempe for virksomheten. Arbeidsgiver må kunne vise til forholdsvis betydelige konkrete ulemper for at de kan nekte deg redusert arbeidstid. Vi anbefaler at du tar en nærmere prat med din arbeidsgiver hvor du signaliserer at behovet for redusert arbeidstid er stort og at du er fleksibel. I tillegg anbefaler vi at du sender søknad skriftlig. Hvis dere ikke blir enige, kan tvisten bringes inn for tvisteløsningsnemnda. Fristen for å bringe saken inn for tvisteløsningsnemnda er fire uker etter at arbeidsgivers avslag har kommet fram til deg som arbeidstaker.

SBDL v/advokatfullmektig Kristian Foss Aalmo

Saken fortsetter under annonsen
Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!