Kan vi nekte advokaten adgang til møtet?
Spørsmål: Vi har innkalt en av våre ansatte til et ordinært oppfølgingsmøte, på bakgrunn av at vi ønsker å ta opp enkelte ikke-tilfredsstillende arbeidsprestasjoner. På sikt håper vi å finne nok grunnlag for å si den ansatte opp, men der vi er i dag har vi ikke grunnlag for det. Den ansatte krever å få ha med seg en advokat i møtet. Vi ønsker ikke dette, da vi er redd det kan øke konfliktnivået i saken. Kan vi nekte advokaten adgang til møtet?
Svar: Arbeidstakere har i enkelte møter krav på å få ha med seg tillitsvalgt eller rådgiver, herunder advokat, etter arbeidsmiljølovens regler. For ordinære medarbeidersamtaler/oppfølgingsmøter eller liknende har ikke ansatte en lovfestet rett til å ha med seg advokat. Dere må likevel være oppmerksomme på at dere har plikt til å sørge for at arbeidsmiljøet i virksomheten er fullt forsvarlig for den ansatte. Arbeidet skal herunder legges opp slik at arbeidstakers integritet og verdighet ivaretas, og slik at den ansatte ikke utsettes for trakassering eller annen utilbørlig opptreden.
Kravene som stilles til deres ivaretakelse av den ansattes arbeidsmiljø setter rammer for hvordan dere kan gå frem overfor den ansatte også i oppfølgingssamtaler. Etter hva jeg forstår har dere innkalt den ansatte til møtet fordi dere vurderer at vedkommende presterer for dårlig i jobben, og at dere på sikt håper å kunne si den ansatte opp fra stillingen. I arbeidsforhold vil kravene til arbeidsgivers ivaretakelse av den ansattes arbeidsmiljø, samt ulovfestede prinsipper som knytter seg til god saksbehandling, kunne få betydning for hvordan en sak i etterkant vil bli vurdert av domstolene. Det vil i den enkelte sak kunne få betydning hvordan arbeidsgiver har gått frem overfor den ansatte også på tidspunkt før det ble tatt formelle steg i prosessen. Dere bør derfor være oppmerksomme på kontradiksjonsprinsippet i oppfølgingen av den ansatte, herunder at den ansatte i tilstrekkelig grad får komme til motmæle og argumentere for sitt syn i oppfølgingsmøter. Etter min vurdering er dere i utgangspunktet ikke rettslig forpliktet til å tillate at advokaten er til stede i oppfølgingsmøter, men dere bør likevel vurdere å tillate dette for å sikre og vise at dere tar hensynet til å ivareta den ansatte i saken alvorlig. Dersom det ikke er aktuelt for dere at den ansatte har med seg noen i selve oppfølgingsmøtet, bør dere vurdere å foreslå at den ansatte får ha med seg advokaten i et eget møte, der den ansatte og dens advokat kan adressere det de opplever som utfordrende i ansettelses-forholdet.
SBDL v/advokat Mona Mjøen McKiernan
Har du spørsmål om arbeidsrett?
Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.
Les alle spørsmål og svar her!