Illustrasjonsfoto.

Foto

Antonio Guillem | Dreamstime.com.

Hvis en ansatt ikke bruker opp ferien sin, kan vedkommende kreve å få denne ferien neste år?

Publisert: 25. oktober 2018 kl 09.30
Oppdatert: 25. oktober 2018 kl 09.30

Spørsmål: Vi har mange ansatte som på grunn av høy grad av avspaseringstimer har høy feriesaldo. Det vil si at de alltid har for mange feriedager som de ikke får tatt ut. Hvis en ansatt ikke bruker opp ferien sin, kan vedkommende kreve å få denne ferien neste år? Vi har ikke tariffavtale på arbeidsplassen og ingen regler om ferie i personalhåndboken. 

HR-sjef

Svar: Ansatte har både rett og plikt til å ta ferie. Arbeidstaker har rett til minst 25 virkedager hvert år. Merk at lørdag regnes som virkedag, slik at minstekravet til antall feriedager er 4 uker og 1 dag. Det er vanlig å avtale lenger ferie enn dette, det vanligste er 5 uker. Arbeidsgiver på sin side har plikt til å sørge for at den ansatte får tatt ferie. Hvis ansatte ikke bruker opp feriedagene sine, har han/hun mulighet til å overføre inntil 12 dager til neste år etter skriftlig avtale med arbeidsgiver. Den ansatte skal bruke disse dagene i påfølgende ferieår, men kan likevel etter avtale overføre 12 dager til neste år igjen. Ansatte som ikke søker om slik overføring mister ikke disse dagene av den grunn.

Det er regler for hvordan tidspunktet for ferien skal bestemmes. Hovedregelen er at arbeidsgiver og arbeidstaker skal snakke sammen i god tid før ferien og bli enige om når ferien skal være. Blir dere ikke enige, bestemmer arbeidsgiver tidspunkt for ferien. Men den ansatte kan kreve at minst 18 dager legges til hovedferieperioden, som er 1. juni – 30. september. Ansatte som tiltrer før 30. september har rett til full feriefritid, men hvis man tiltrer etter 15. august kan man ikke kreve at 18 dager tas før 30. september. Ansatte kan kreve at restferien (7 dager) gis samlet. Bestemmer dere tidspunkt for ferie må dere varsle den ansatte tidligst mulig og senest innen 2 måneder før ferien skal ta til. Merk at ansatte over 60 år har rett til ytterligere 6 virkedager ferie og at de selv bestemmer tidspunkt for denne. De må varsle arbeidsgiver senest 14 dager før de tar ut ferien. 

Arbeidstaker uten full feriepengeopptjening kan kreve å ikke ta ferie i den grad feriepengene ikke dekker dette. Ansatte i foreldrepermisjon etter folketrygdloven, som er sykmeldte, er i militærtjeneste eller annen plikttjeneste kan kreve ferien utsatt. For ansatte i oppsigelsestid gjelder egne regler for ferieavvikling. Med mindre unntak kommer til anvendelse kan dere pålegge ansatte å ta ut ferie sin hvert år. Vårt råd er å ha rutiner og klare regler for ferieavvikling i personalhåndboken, og at disse følges opp. 

SBDL v/advokat Mona Mjøen McKiernan

Saken fortsetter under annonsen
Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!