KJEMPEPOTENSIAL: Målet om å få hele folket i arbeid er realistisk, mener Heidi Nordby Lunde. – Vi har et kjempepotensial for å inkludere flere i arbeidslivet, sier hun.

Foto

Aurora Hannisdal

Premissleverandørene

Heidi Nordby Lunde: Fritenkeren

Publisert: 31. oktober 2018 kl 09.27
Oppdatert: 31. oktober 2018 kl 09.27

Da Heidi Nordby Lunde (45) ble nominert som stortingskandidat, gikk hun gjennom den ti år lange bloggen sin for å se om det var noe hun burde redigere. Inntil da var hun kanskje mest kjent som bloggeren VamPus.

I 2005, lenge før influensernes gullalder, ble hun tildelt Norges første offisielle bloggpris. «En helstøpt, noe rølpete høyre-feministisk hedonist», var juryens beskrivelse av VamPus’ Verden.

I dag er hun selv ikke videre imponert over bloggens tidlige fase.

– Jeg er veldig mot å redigere fortiden, har du skrevet det, får du stå for det. Men hva er det statsministeren sier? «Jeg ville ikke sagt det på den måten», i dag.

Sykelønn som valgsak

Heidi Nordby Lunde sitter i stortingskantinen, og ler godt av seg selv.

Mye har skjedd siden den gang. Særlig de fem siste årene. Når hun nå omtales i media er det ikke lenger som bloggeren, men som Høyre-toppen. I dag sitter hun i arbeids- og sosialkomiteen.

Saken fortsetter under annonsen

Norge har verdens høyeste sykefravær. 

Et av hennes siste blogginnlegg handler om sykelønn. I høst tok hun til orde for at endringer i sykelønnen, som lenge har vært fredet, bør bli valgsak for Høyre.

– Norge har verdens høyeste sykefravær. Jeg ønsker at den skal bli en del av valgprogrammet, vi bør avklare dette med våre velgere. Jeg har hatt denne diskusjonen med statsministeren, og hun er veldig uenig med meg.

Kritisk til karensdag

Hun ler igjen, så det høres. Men hun presiserer at hvis alle skal i arbeid, må partiet tørre å ta i denne upopulære debatten.

– Hvis jeg skulle gitt råd til bedrifter i privat næringsliv, der fraværet er over fem prosent, om hva de bør satse på av innovasjon eller sykefravær, ville jeg ikke vært i tvil: Jeg ville sagt «gå for å rydde opp i sykefraværet» Det lønner seg utvilsomt mer for bedrifter å gjøre tiltak som gjør at arbeidstakerne får det bedre på jobb.

Etter en studietur til Sverige ble hun riktignok mer kritisk til karensdagen, men ønsker at også den blir diskutert politisk.

Saken fortsetter under annonsen

– Når sosialdemokratene i Sverige velger å ikke reversere endringene som ble gjort, altså innføring av karensdag, så bør vi kunne diskutere det her også. Det er et paradoks at en kreftsyk som er syk i ett år og en dag, skal få redusert sin lønn til 66 prosent, mens jeg som er arbeidsfør skal få full lønn hvis jeg er borte med forkjølelse i fire dager.

(Artikkelen fortsetter under rammesaken.)

Møt Heidi Nordby Lunde på Velferdkonferansen

På Velferdkonferansen 2018, som arrangeres 15.-16. november, kan du blant annet møte Heidi Nordby Lunde (Høyre), Per Olaf Lundteigen (Senterpartiet) og Hadia Tajik (Arbeiderpartiet). De tre politikerne sitter alle i Stortingets arbeids- og sosialkomité, og på Velferdkonferansen møtes til debatt om følgende tema: Har arbeidslinja gått ut på dato? Hva skal til for å få flere ut i jobb?

For mer informasjon og påmelding til Velferdkonferansen, se her:
www.velferdkonferansen.no

Posten har klart det

Nordby Lunde viser til suksesshistorien fra Posten, en bedrift med over 16 000 ansatte.

– De klarte å halvere sykefraværet, samtidig så de at det fantes sykefravær de ikke klarte å gjøre noe med. De har gått metodisk til verks for å finne svar på hvert enkelt sykefravær. Det kan være ansatte med tungt pårørendeansvar, foreldre som bruker natten på å lete etter en sønn eller datter med rusproblemer, og annet som utløser fravær. Da trenger familien annen hjelp enn sykelønn, fastslår Høyre-politikeren.

IKKE BARE EN JOBB: – Når vi ser på forskning på lettere psykiske lidelser, er det å bli værende i jobb den beste medisinen for å holde seg selv frisk, sier Heidi Nordby Lunde.

Foto

Aurora Hannisdal

Saken fortsetter under annonsen

Ingen løs kanon

Den frittenkende og frittalende politikeren er ikke redd for upopulære forslag, eller for å være uenig med eget parti. Før hun ble politiker engasjerte hun seg for fri hasj og kvinner for porno. Hun har blitt kalt en rød klut, og kan godt leve med å bli oppfattet som kontroversiell. Men selv mener hun at hun ikke er det.

– Inni mitt hode er ikke sakene jeg har engasjert meg i kontroversielle. Men at det oppfattes slik betyr kanskje at jeg ikke har klart å formidle mine verdier godt nok? funderer hun.

– Jeg har også blitt kalt løs kanon på dekk, men det mener jeg at jeg aldri har vært. Det er viktig for meg å vise at jeg er her for partiet, jeg er ikke her for å være en som hopper på alle debatter for å gjøre meg selv interessant, understreker hun.

Det er mye helse i en arbeidsplass.

Kan du ansette en, kan du ansette tre

Det er ikke alle utspill det blir nyhetsoppslag av. Kampen for å få flere tilrettelagte arbeidsplasser bør verken provosere eget parti eller fagbevegelsen. Heidi Nordby Lunde mener det er et viktig grep for å øke sysselsettingen.

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg er veldig begeistret for å få flere tilrettelagte arbeidsplasser i privat sektor.

Hun mener bedrifter har mye å lære av hverandre. Og viser til en nok en suksesshistorie, denne gang fra en Kiwibutikk i Drammen, som har jobbet aktivt med integrering av innvandrere i arbeidslivet og har ansatte fra 18 forskjellige land.

– Flere bedrifter bør kunne se det samme, - at kan du ta inn en, kan du ta inn tre, og dra nytte av at du allerede har rutinene inne.

Realistisk mål

– Men å få hele folket i arbeid, er det realistisk?

– Ja, det er realistisk. Vi har et kjempepotensial for å inkludere flere i arbeidslivet. Samtidig vet vi at vi kommer til å mangle arbeidskraft i fremtiden. Jeg har tro på tiltak som får folk som faller utenfor, som innvandrere og folk med funksjonsnedsettelse, i arbeid. Bare om få år vil denne sysselsettingen lønne seg, da mange eldre forsvinner ut av arbeidslivet.

Nordby Lunde vil understreke hvor viktig det også er for den enkelte, å få hele folket i arbeid.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er mye helse i en arbeidsplass. Det er ikke bare jobb, det er et fellesskap og det er vennskap. Når vi ser på forskning på lettere psykiske lidelser, er det å bli værende i jobb den beste medisinen for å holde seg selv frisk.