Har ansatte krav på overtidsbetaling hvis de jobber mer enn 40 timer i uken?
Spørsmål: Jeg er HR-ansvarlig i et lite selskap med ca. 15 ansatte. Vi har ikke tariffavtale, og arbeidstakerne har 40 timers arbeidsuke. Med unntak av meg selv og daglig leder, er det ingen ansatte i ledende eller særlig uavhengig stilling. Vi har hatt en ordning der arbeidstakerne får avspasere overtiden. Nå har en av de ansatte kommet til meg med påstand om at de også har krav på overtidsbetaling. Videre har den ansatte hevdet at de kan kreve overtidsbetaling for alle overtidstimer de har arbeidet siden de ble ansatt – er dette riktig?
HR-ansvarlig
Svar: Den ansatte har i alle fall delvis rett. Utgangspunktet etter arbeidsmiljøloven, er at arbeidstiden ikke skal overstige ni timer i løpet av 24 timer og 40 timer i løpet av sju dager. Arbeid utover dette blir ansett som overtidsarbeid, og dette skal den ansatte ha kompensert med et tillegg på minimum 40 %. Dersom en arbeidstaker avspaserer en overtidstime, har arbeidstakeren likevel krav på å få utbetalt de 40 % som overtidstillegget utgjør. Dersom arbeidstakeren ikke avspaserer, kan arbeidstakeren kreve overtiden utbetalt med 140 % timelønn.
Når det gjelder hvor langt tilbake i tid arbeidstakerne kan kreve overtidsbetaling, så begrenses dette av de alminnelige foreldelsesreglene, som er tre år. Videre er det arbeidstaker som må sannsynliggjøre hvor mange overtidstimer som er jobbet de siste tre årene. Arbeidstaker kan be arbeidsgiver om utlevering av eventuelle timelister.
Merk også at den manglende overtidsbetalingen også vil få betydning for tidligere utbetalte feriepenger og pensjon.
SBDL v/advokatfullmektig Ingeborg Kristine Lind
Har du spørsmål om arbeidsrett?
Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.
Les alle spørsmål og svar her!