Lynrekruttering: Kandidatene får to minutter til å presentere seg selv og hvorfor Petter Stordalen og Nordic Choice skal ansette dem.

Foto

Tobias Myklebust Fjeldheim

Stordalens «talentjakt»

– Han risikerer å miste gull

Publisert: 18. september 2018 kl 09.52
Oppdatert: 18. september 2018 kl 13.26

At Petter Stordalen gir de med «hull i CV-en en sjanse er bra. Men måten han gjør det på er risikabel, mener eksperter.

Knut Hauge er administrerende direktør i Prime People HR Solutions og har lang erfaring innen rekruttering, rådgivning og bedriftsledelse. Han påpeker at Stordalen snur hele rekrutteringsprosessen på hodet ved å ikke se på papirkvalifikasjoner i den innledende fasen.

Han kjenner ikke denne rekrutteringsprosessen i detalj, men tenker at to minutter er for knapp tid til at man klarer å gi juryen et tilstrekkelig inntrykk av seg selv.

– Jeg hadde ikke klart å velge ut kandidater på to min.

Han legger imidlertid til at det tross alt er viktig at man tør å stå foran andre mennesker og prate når man jobber i serviceyrket.

– Og det at han ønsker å gi alle en sjanse, er jo positivt.

– Prosessen er nok også todelt; de selger seg inn til kandidatene, det er ikke bare kandidatene som selger seg inn til dem.

Saken fortsetter under annonsen

Å gjøre en vurdering basert på en to-minutters audition; da kan man gå glipp av mange skjulte diamanter

Fortjener honnør, men …

Foto

Benedicte Langseth-Eide er organisasjonspsykolog. (UiT)

 

Benedicte Langseth-Eide er psykolog og arbeider med en doktorgrad i organisasjonspsykologi. Hun mener Stordalen skal ha honnør for å tørre å gå egne veier og skape begeistring.

– Men så tenker jeg selvfølgelig – fra mitt faglige ståsted – at han kan miste gull gjennom en slik prosess.

Hvis du skal selge deg inn på to minutter, må du ha noen kvaliteter som gjør at du klarer akkurat dét spesielt bra, forklarer Langseth-Eide. 

– I tillegg skal juryen være ganske godt trent for å klare å gjøre en god vurdering på så kort tid.

Saken fortsetter under annonsen

Hun setter også spørsmålstegn ved om de kvalitetene du trenger for å prestere bra i de to minuttene, er de samme kvalitetene som trengs for å løse fremtidige arbeidsoppgaver på en god måte.

Vanskelig å treffe

– Det vi vet, er at ustrukturerte jobbintervjuer ikke henger så godt sammen med fremtidige jobbprestasjoner. Det er en dårlig prediktor. Å investere tid og ressurser på rekruttering ved hjelp av strukturerte intervjuer og evne- og personlighetstester gir et langt bedre grunnlag for å treffe på rekruttering.

Langseth-Eide er imidlertid ikke skeptisk til å be en søker om å stille seg opp foran fem mennesker og fortelle hvorfor han eller hun fortjener jobben.

– Men å gjøre en vurdering basert på en to-minutters audition; da kan man gå glipp av mange skjulte diamanter. Jeg håper juryene var utrolig rause med å si «ja» til å sende søkerne videre til neste runde, der de kan gjøre en bedre vurdering av kandidatene.

– Samtidig; det som er bra med Stordalen er nettopp det fokuset han setter på å gi jobb til de med hull i CV-en eller som av andre grunner står utenfor arbeidsmarkedet. Det er kjempeviktig! avslutter hun.