– Erkjenn at kommunikasjonen ikke har vært ideell
I fjor gjennomførte han en studie ved Handelshøyskolen BI hvor han intervjuet 16 ledere i en nordisk bank om kommunikasjonsstrategier i endringsprosesser.
I dag kreves det at endringer skjer mye raskere enn tidligere. Dette kan skape nye utfordringer for både ledere og medarbeidere. Det er derfor ekstra viktig å kunne motivere egne medarbeidere til godt samarbeid. Nøkkelen til dette er god kommunikasjon.
- LES OGSÅ: – Handler ikke om å overtale andre
Mathiesen mener at den teknologiske utviklingen vil stille nye krav til samspill og deltakelse i utviklingen av tverrkulturelle team.
Se andres perspektiver
Innad i en bedrift er det ofte interne kulturer med ulike tankesett som er formet av egne verdier, roller og mandat. De ulike delene av organisasjonen prioriterer kanskje annerledes ut i fra hva de er opptatt av. Noen er opptatt av rask utvikling, mens andre kan være opptatte gode kontrollprosedyrer.
Mathiesen mener evnen til å se en sak fra ulike perspektiver er et viktig verktøy å ta i bruk når man skal kommunisere endring.
– Man må ha evnen til å forstå beveggrunnen for hvorfor andre deler av organisasjonen tenker som de gjør ut i fra rollen som de har for å kunne bygge trygghet om at deres fagekspertise vil bli involvert på de riktige tidspunktene i prosessene, sier han.
Dette mener han er særskilt viktig fordi ulike deler av organisasjonen ofte har konkurrerende «verdi- og kulturrammeverk» som lett kan skape konflikter.
– Man må ha evnen til å innta andres perspektiv som forstår den andres ståsted og hva vedkommende er opptatt av.
Synliggjør
God kommunikasjon handler om å ha en god innlending i samtalen og forstå hva som er de viktige fokusområdene til de man kommuniserer med. På denne måten greier man å innrette kommunikasjonen på en slik måte at man føler at man har et gjensidig utbytte om det man faktisk skal snakker om.
– Dersom en feil har blitt gjort er det best man kan gjøre å erkjenne at kommunikasjonen ikke har vært ideell tidligere, men at den skal bli bedre fremover. Man synliggjør og forteller hva som ikke har fungert. Det vil øke kredibiliteten for hva man skal gjøre videre, forklarer Mathiesen.