Burde man kunne belønne ansatte som er lite syke?

Foto

Fizkes | Dreamstime.com

Er det lov å belønne ansatte for at de har lavt sykefravær?

Publisert: 4. desember 2018 kl 09.46
Oppdatert: 4. desember 2018 kl 10.37

Spørsmål: Vi sliter mye med høyt sykefravær hos oss. Er det lov å gi ansatte bonus eller andre belønningsordninger, basert på at de har lavt sykefravær?

Svar: Det er flere betenkeligheter med å innføre en slik bonusordning, og dere bør gjøre en grundig utredning før dere eventuelt innfører det. 

For det første bør dere undersøke om en slik ordning vil være i tråd med kravene som stilles til innhenting og oppbevaring av personopplysninger etter personopplysningsloven (som nylig ble revidert som følge av GDPR). Slik jeg ser det, må dere for å ha et slikt system oppbevare og bruke opplysninger om ansattes (syke)fravær relatert til en bonusordning. For å være sykmeldt må den ansatte være dette som følge av sykdom eller skade. Opplysninger om en persons sykefravær vil derfor være en helseopplysning. Helseopplysninger regnes som sensitive personopplysninger. Det stilles særlig strenge krav til behandling av sensitive personopplysninger. Det fremstår dersom som tvilsomt for meg om dere kan basere en bonusordning på å oppbevare og behandle opplysninger knyttet til sykefravær. Selv om dere ikke knytter en slik bonusordning opp mot den ansattes helseopplysninger, krever uansett all behandling av personopplysninger et behandlingsgrunnlag. Merk at det ikke nødvendigvis vil være tilstrekkelig at den ansatte selv samtykker til å ta del i en slik ordning, da det stilles særlig strenge krav til bruk av samtykke som behandlingsgrunnlag i arbeidsforhold. 

Den vanlige årsaken til fravær i et arbeidsforhold vil jeg anta er sykefravær og fravær knyttet til graviditet, permisjon og omsorgsoppgaver. Et sykefravær kan være knyttet til en funksjonsnedsettelse. Likestillings- og diskrimineringsloven forbyr direkte og indirekte diskriminering blant annet på grunnlag av graviditet, permisjon ved fødsel og adopsjon, omsorgsoppgaver og funksjonsnedsettelse. En slik bonusordning kan derfor medføre at ansatte indirekte stilles dårligere av slike årsaker, og kan derfor bli vurdert som diskriminerende. 

SBDL v/advokat Mona Mjøen McKiernan

Saken fortsetter under annonsen
Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!