– Bytt jobb fordi du er klar og motivert, ikke fordi du er lei
I arbeidslivet kan det være en utfordring at man ikke får tid til å stoppe opp og reflektere. Det er så mange krav og så mye press at man ikke rekker å tenke – bare levere og levere. I feriene har folk tid til å få gjort unna litt tenking. De er sammen med familie og venner, kan snakke om situasjonen sin, og finne ut hvordan de har det – sånn egentlig. Da demrer det kanskje: «jeg orker ikke mer, jeg vil bytte».
Men «vil ikke mer» er ikke det beste utgangspunktet på arbeidsmarkedet, mener Lene Fjellheim, sertifisert coach i CoachTeam.
– Det er ikke nødvendigvis et godt utgangspunkt hvis grunnen til å skifte jobb er at du bare vil bort fra noe. Det som er spennende når du søker jobb er at du går til noe, ikke bort fra noe. Du er dessuten ikke spesielt attraktiv på et jobbintervju hvis det er åpenbart at du er der fordi du er lei av den gamle jobben, og ikke fordi du er engasjert i den nye. Og motivasjonen skinner ofte gjennom, sier hun.
Finn historien din
Selv om ferien er over, og du føler at det er på tide å gå videre i karrieren, så advarer Fjellheim mot å hive seg rundt og søke på første og beste jobb.
– Det vi ofte gjør når vi driver med karriereveiledning, er å rydde litt opp og se på historien til jobbsøkeren. Mange har ofte glemt litt hva som gir dem energi, og hva som faktisk er lidenskapen deres. Kanskje har de rykket opp i systemet, ramlet litt tilfeldig bort i noen arbeidsoppgaver, og plutselig er de et helt annet sted enn de hadde sett for seg, sier hun.
– Så i stedet for å umiddelbart anbefale å skifte jobb ser vi på prioriteringene og ønskene til personen, og det som ofte skjer da er at kandidatene begynner å se mulighetene som ligger på den eksisterende arbeidsplassen. Ofte kan det som gjør at de ønsker seg bort ordnes opp i med et par justeringer, for eksempel noen nye arbeidsoppgaver eller utvidet ansvar.
Det betyr ikke at man aldri skal søke ny jobb, tilføyer Fjellheim, men hun oppfordrer arbeidstakere til å se på begge mulighetene før de tar et valg.
– Jeg tror man først bør sortere litt i tankene og jobbe for å forbedre situasjonen på eksisterende arbeidsplass, for det kan jo ta tid å finne drømmejobben.
Ikke gå etter kalenderen
Fjellheim tror ikke at det er en viss måned eller en viss tid på året når det er bedre å søke jobber enn andre.
– Enkelt og greit er det vel lurest å søke på nye jobber når du er klar og motivert, og ikke når du er desperat. Når du er klar og motivert så er du mest attraktiv på jobbmarkedet. Når du er klar vet du hvorfor den potensielle arbeidsplassen interesserer deg og du stiller bedre spørsmål. Da har du historien – det er samsvar mellom det du sier og det du tenker, sier hun.
– Mange proffe rekrutterere ser om vedkommende er motivert. De ansetter ikke noen bare fordi de har gått lei.
3 ting å gjøre før du bytter jobb
Fjellheim anbefaler å gå gjennom disse tre stegene før du tar avgjørelsen om å søke ny stilling:
Sett deg ned og tenk over hva som faktisk gjør at du vil ta steget videre. Hva er intensjonen bak et jobb-bytte.
Se tilbake på egen historie. Se på tidligere jobber. Hva har du egentlig jobba med, hva har gitt deg energi, og hva vil du i alle fall ikke gjøre igjen. Har du virkelig fått brukt kompetansen din?
Fortell kolleger, venner, ledere og andre i nettverket ditt at du jobber med selvutvikling, og be dem om å fortelle deg hva du er flink til og hva du kan gjøre bedre. Her får du virkelig satt ting i perspektiv.