Bortkastede kontrolltiltak
Ansatte mister tilliten til sine ledere etter å ha blitt overvåket. Det får de både mindre mestringsfølelse og lavere motivasjon av.
Teknolgien utvikles i et stadig høyere tempo, og mange ledere faller for fristelsen til å bruke tilgjengelige verktøy for å måle både effektivitet og produktivitet blant sine ansatte
Nå viser det seg at jo mer de ansatte overvåkes, desto mindre tillit opplever de at ledelsen har til dem. Med lav tillit fra sine ledere opplever de ansatte dessuten både lavere mestringsfølelse og indre motivasjon. Dette kommer frem i i en fersk studie, basert på tall fra YS Arbeidslivsbarometer.
- SYNSPUNKT: Overvåkning er lite lønnsomt
Helge Svare og Vilde Hoff Bernstrøm er forskningsledere ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) ved OsloMet – Storbyuniversitetet. De skriver i en kronikk i Ukeavisen Ledelse at ledere risikerer å oppnå det motsatte resultatet av det de ønsker, ved å overvåke sine ansatte:
«Å sende de ansatte signaler om at de ikke har ledelsens tillit, kan resultere i ansatte som yter dårligere. Tidligere studier har vist at mestringsfølelse og indre motivasjon gir ansatte vilje til å yte ekstra, og fører til bedre arbeidsprestasjoner. Overvåkning som skal kontrollere at de ansatte gjør jobben sin, vil slik kunne gi mindre motiverte og mer usikre ansatte som yter dårligere på jobb», hevder forskningslederne.
Enkelte ledere kan oppleve at deres ansatte ikke fortjener deres tillit, og at det er best å kontrollere om de faktisk gjør jobben de er satt til å gjøre. Ifølge Svare og Bernstrøm kan det være mange grunner til å la seg friste til å følge nøye med på ansattes bevegelser: Overvåkning av internettsider, for å påse at ansatte ikke kaster bort tiden på sosiale medier. Elektronisk registrering av produktivitet, for å gi de ansatte mer skreddersydd tilbakemelding eller bedre planlegging av morgendagens arbeidsmengde.
Dette kan virke som en enkel, rimelig og fristende løsning, men konsekvensene av en slik kontroll kan koste bedriften dyrt, hevder forskningslederne.
Kartla overvåkningsmetoder
Vilde Hoff Bernstrøm forteller at de har kartlagt ulike former for overvåkning. Den som er hyppigst i bruk blant norske ledere er elektrisk adgangskontroll.
– 33 prosent av de ansatte vi har snakket med har fått sin tidsbruk registrert elektronisk. 16 prosent har fått sin produktivitet registrert. 11 prosent har fått kontrollert hvilke internettsider de har besøkt. Mer enn 30 prosent var usikre på om epostene deres ble overvåket på jobb eller ikke, og 20 prosent visste ikke om telefonsamtaler ble avlyttet på arbeidsplassen, forteller hun.
Forskningslederne har ikke skilt mellom effekten av de ulike overvåkningstypene. De fant ut at den negative sammenhengen mellom overvåkning og opplevd tillit var tilstede for alle overvåkningsformene – også de vanligste, tilsynelatende mer godartede, overvåkningsformene.
– Vi har spurt de ansatte om de opplever tillit og motivasjon, og ser at når de blir utsatt for overvåkning, så opplever de mindre tillit fra ledelsen, mindre indre motivasjon og lavere mestringsfølelse, utdyper Bernstrøm.
– Ikke overraskende
Funnene har ikke overrasket forskningslederne, men det er nytt at de har kunnet teste sammenhengen mellom tap av tillit, motivasjon og mestring.
– Dette er ikke overraskende. Men vi ser at opplevelsen av å motta tillit blir stadig mer anerkjent som viktig på arbeidsplassen. Det henger ikke nødvendigvis sammen med hvor mye tillit ledelsen opplever at de har til sine ansatte heller. Det er ikke tilstrekkelig at ledelsen stoler på sine ansatte. De ansatte må også selv kunne oppfatte denne tilliten, forklarer hun.
Kameraer over hele butikken
Den populære veskebutikken i Stavanger, Michael Kors, kom i medienes søkelys i 2016, da NRK kunne avsløre at ledelsen hadde plassert ut kameraer over hele butikken. De ansatte ble overvåket, og sjefene satt på bakrommet og ga dem instruksjoner via ørepropper.
– Det er overvåkning i hele butikkområdet hvor kundene oppholder seg. I tillegg er det kameraer på kontoret bak, på lageret og på eksternlageret, hvor kun ansatte ferdes. De eneste stedene vi kan unngå kameraene er på et lite kjøkkenområde – med ett bord og to stoler – og på toalettet, sa en av de ansatte til tv–kanalen den gangen.
Bedrifter må forholde seg til regler og retningslinjer for kameraovervåkning i Norge. I personopplysningsloven stilles det blant annet krav til at butikker med overvåkning må informere kunder og ansatte om dette. Det innebærer at det skal være synlig for alle i butikklokalene – på et skilt eller klistremerke– i områder hvor kundene og de ansatte fanges opp av kameraer. Ifølge NRK fantes det ikke slik informasjon i lokalene til Michael Kors.
Kommunikasjonsansvarlig hos Arbeidstilsynet, Per Ove Hernes, forteller at saken om Michael Kors sine overvåkningsmetoder er en av sakene som Arbeidstilsynet har kjennskap til, og som er en typisk sak for Datatilsynet. Til tross for bedre teknologi, og dermed større muligheter for overvåkning, har likevel ikke Arbeidstilsynet opplevd en nevneverdig økning i antall saker som handler om overvåkning av medarbeidere.
Vi ser at opplevelsen av å ha tillit blir stadig viktigere på arbeidsplassen
– Vi ser at teknologien tas i bruk. Innen transportbransjen, for eksempel, ble det meldt inn at en buss skulle ha kjørt for fort. Det kunne busselskapet bevise at den ikke hadde gjort. Den hadde kjørt i 30 kilometer i timen, i tråd med fartsgrensen. Dette var logget i busselskapets systemer, forklarer han.
Ifølge Hernes er tracking og GPS–sporing typiske overvåkningsmetoder som tas i bruk i transportbransjen, mens det også benyttes ulike virkemidler for overvåkning i industrien og i handelsnæringen.
– Stor andel henvendelser
Kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet, Janne Stang Dahl, forteller om stor pågang i antall saker som handler om overvåkning av medarbeidere.
– Spørsmål knyttet til personvern i arbeidslivet har utgjort en stor andel henvendelser hos oss. I fjor mottok vi drøye 2000 henvendelser om arbeidsliv, noe som utgjorde 19 prosent av alle våre henvendelser. Dette tallet har holdt seg relativt stabilt de siste årene, men det er altså stor pågang. Mange av spørsmålene dreier seg om kontroll og overvåking av ansatte, sier Stang Dahl.
Det er særlig spørsmål om kameraovervåking på arbeidsplassen, innsyn og sletting av ansattes epost, mobiltelefon samt adgangskontroll og logging av arbeidsinnsats som Datatilsynet får flest henvendelser om. De har også fått spørsmål om GPS–sporing av ansatte.
– For de fleste arbeidstakere vil det oppleves som belastende å få arbeidshverdagen sin overvåket kontinuerlig. Det finnes en grense for hvor intensiv overvåking som kan tillates på en arbeidsplass. Hvor grensen skal trekkes må bero på en konkret og skjønnsmessig vurdering, men all overvåking må ha et tungtveiende formål og stå i rimelig forhold til de ansattes personvern. Den klare hovedregelen er at det ikke er adgang til overvåke den enkelte arbeidsinnsats, for eksempel ved hjelp av overvåkningskamera eller GPS i yrkesbil, understreker hun.
Hun legger til at når det gjennomføres overvåking av ansatte, har de ansatte krav på å få god informasjon, og kontrolltiltak skal drøftes med tillitsvalgte først – før det iverksettes kontrolltiltak som overvåkning.
Hva blir regnet som kontrolltiltak?
Ansatte har rett til personvern og privatlig, også på jobb. Men denne retten vil kunne bli innskrenket av det legitime behovet arbeidsgiveren har for forsvarlig drift. Arbeidsgiver har også rett til å verne virksomheten mot uønskede eller ulovlige handlinger. Dette innebærer at arbeidsgiveren i noen tilfeller har rett til å sette i verk visse kontrolltiltak. Den teknologiske utviklingen gjør det mulig med stadig mer omfattende kontrollvirksomhet, og derfor er det satt grenser for hva som er tillatt.
Kontrolltiltakene kan favne et vidt spekter av tiltak fra arbeidsgiveren. Det kan dreie seg om følgende:
-
Helseundersøkelser og innhenting av helseopplysninger
-
Overvåkning av telefonbruk
-
Videoovervåkning i arbeidslokalene
-
Posisjonsbestemming og sporing, gjennom for eksempel mobiltelefoner og GPS
-
Adgangskontroll
-
Kontroll av epost eller hva slags internettsider som blir besøkt
-
Ransaking eller kroppsvisitering
-
Testing, med sikte på å avdekke rusmisbruk
-
Bruk av private etterforskere, for eksempel såkalte «hemmelige kunder»
Råd til arbeidstakere og tillitsvalgte:
-
Sjekk at arbeidsgiver har drøftet kontrolltiltaket med tillitsvalgte
-
Sjekk om arbeidstakerne har fått informasjon om kontrolltiltaket
-
Selv om kontrolltiltaket ikke er drøftet eller informert om, betyr det ikke at kontrolltiltaket i seg selv er ulovlig
-
Be om en evaluering av kontrolltiltaket
-
Dersom du har prøvd å ta det opp internt, og arbeidsgiver ikke vil overholde sin drøftings- og informasjonsplikt, kan du kontakte Arbeidstilsynet eller Datatilsynet
-
Dersom du mener at arbeidsgiver bruker opplysningene på feil måte, som krenker ditt personvern, kan du kontakte Datatilsynet for bistand
Når kan arbeidsgiver innføre kontrolltiltak?
En arbeidsgiver som setter i vert kontrolltiltak må ha saklig grunn for det, og tiltaket må være egnet til å avdekke de forholdene eller forebygge den risikoen en ønsker å fjerne. Dersom situasjonen endrer seg, slik at det ikke lenger er behov for tiltaket, skal det fjernes.
En skal velge det kontrolltiltaket som er minst belastende for arbeidstakerne. Et kontrolltiltak som er saklig grunngitt, skal ikke være en ulempe for arbeidstakerne. Har virksomheten flere kontrolltiltak, må disse vurderes samlet. Et tiltak som alene er velbegrunnet og saklig, kan sammen med andre tiltak være en for stor belastning.
Råd til arbeidsgiver:
-
Sørg for å drøfte kontrolltiltaket med de tillitsvalgte. Undersøk om tiltaket trenger konsesjon fra Datatilsynet
-
Informer alle arbeidstakerne om formålet med kontrolltiltaket, praktiske konsekvenser, hvordan kontrolltiltaket skal gjennomføres og hvor lenge en tror det vil vare
-
Evaluer kontrolltiltaket med de tillitsvalgte jevnlig. Kontrolltiltak som ikke lenger er nødvendige skal avvikles
Kilde: Arbeidstilsynet