Illustrasjonsfoto. Arbeidstilsynet skal rydde opp i industriens HMS-rot med flere uanmeldte tilsyn de kommende ukene.

Foto

Pete Wright / CC

Arbeidstilsynet varsler storaksjon i industrien

Publisert: 19. februar 2018 kl 10.45
Oppdatert: 19. februar 2018 kl 11.14

Bare i forrige uke skjedde det flere alvorlige arbeidsulykker i Norge.

En ble fatal, da en mann i 40-årene ble overkjørt av en gravemaskin i Aust-Agder. Bare dager senere ble en ansatt ved Obs Bygg i Tromsø lagt inn på sykehus med alvorlige etseskader. En person er mistenkt for uaktsomt å ha forvoldt skade i det tilfellet. Samme dag fikk en dansk mann i 50-årene alvorlige klemskader i armen i en kranulykke ved et verft i Haugesund.

Nå varsler Arbeidstilsynet en storstilt aksjon for å få bukt med uvettig håndtering av maskiner og utstyr. Tilsynene vil være uanmeldte, og det vil bli lagt ekstra vekt på farlige maskiner og arbeidsutstyr, opplyser Arbeidstilsynet i en pressemelding.

Bakgrunnen er at det er mange skader og ulykker i industrien. De fleste knyttes til bruk og vedlikehold av maskiner og utstyr. Særlig unge arbeidstakere i små virksomheter er utsatt.

– Gevinsten ved å forebygge ulykker er stor, både for virksomheter, arbeidstakere og samfunnet generelt, sier direktør Trude Vollheim.

Saken fortsetter under annonsen

Tilsynene skal gjennomføres mellom uke 8 og 10, og kan resultere i både gebyrer og politianmeldelse. Arbeidstilsynet opplyser at de kommer til å stanse bruk av arbeidsutstyr som mangler sikkerhets- eller verneutstyr.

Overtredelsesgebyr vil for eksempel bli brukt i tilfeller der Arbeidstilsynet avdekker at vern er fjernet på maskiner med bevegelige deler. Ved alvorlige lovbrudd vil virksomheten bli politianmeldt.

– Mangelfull sikring av arbeidsutstyr vil alltid utgjøre en betydelig risiko, sier Vollheim.

Industrinæringen er valgt ut som en av tre hovednæringer Arbeidstilsynet vil gjøre en særskilt innsats i de to neste årene.

Farlig vedlikehold

Ulykkene i industrien skjer både under vanlig drift og ved planlagt eller korrektivt vedlikehold. Korrektivt vedlikehold skjer ofte ved at en retter opp avvik mens produksjonen, maskinen eller utstyret er i gang, ifølge Arbeidstilsynet.

Saken fortsetter under annonsen

Eksempler på dette er at noe har satt seg fast eller at maskiner og utstyr har stoppet opp.

– Det er ekstra viktig at arbeidsgiver planlegger denne type oppgaver nøye og sørger for at det er kvalifisert personell som utfører vedlikeholdet, sier Vollheim.

Årsak til ulykkene er typisk at maskin eller utstyr mangler vern eller at strømmen ikke er koblet ut ved vedlikehold. Da er det stor risiko for at hånd eller fingre kommer i kontakt med bevegelige deler av maskiner og utstyr. Denne type skade er den som oftest rapporteres til Arbeidstilsynet.

Mange av dødsulykkene i industrien skjer også i forbindelse med vedlikehold, reparasjon, verifikasjon, klargjøring og rengjøring av utstyr. 30 prosent av ulykkene har skjedd i forbindelse med arbeid der vanlig produksjon og drift var i gang, men skulle vært stoppet, ifølge tilsynets oversikt.

Hva må arbeidsgiver gjøre?

Eldre maskiner er ofte ikke oppgradert til dagens standard når det gjelder verneinnretninger. Maskiner produsert etter 1995 skal være CE-merket og samsvarserklært i henhold til maskinforskriften.

Arbeidsgiver har plikt til:

  • å sørge for at de maskinene som brukes i virksomheten, er konstruert for sikker bruk og har nødvendige verneinnretninger slik at arbeidstakerne er vernet mot skader

  • å sikre at det arbeidsutstyret som brukes, er i samsvar med forskriftskravene til den aktuelle typen maskin

  • å sørge for at arbeidstakerne får opplæring og informasjon om maskinene

  • å sørge for kontroll og vedlikehold

  • Maskiner skal straks tas ut av bruk, hvis det oppdages feil som har betydning for sikkerheten og skal ikke brukes igjen før feilen er rettet opp.

(Kilde: Arbeidstilsynet)