4 vaner som kan gi deg mer glede på jobben
Kjenner du lite glede når du er på jobben? Det kan være mange, mer og mindre alvorlige, grunner til dét. Lykkeforsker Emiliana Simon-Thomas ved UC Berkeley viser til at de fleste av oss vil være misfornøyde med og på jobben fra tid til annen, men at noen er flinkere enn gjennomsnittet til å finne gleden i hverdagen, ifølge Fast Company.
Når noen lettere finner glede i hverdagen, kan det være både genetisk betinget og det kan ha med livserfaringer å gjøre, men ifølge forskeren kan vi også selv gjøre noe for å «maksimere lykkepotensialet» vårt. Hun lister hos Fast Company opp fire vaner som hun mener vi alle kan trene på for å føle litt mer glede på jobben:
Ledere må hjelpe de ansatte til å se hvorfor deres bidrag betyr noe
-
Legg merke til det positive som skjer
Arbeidsdagen er sjelden bare positiv, men de gode øyeblikkene finnes og det gjelder å se dem, sette pris på dem og verne om dem. Det kan være lettere sagt enn gjort; press og utfordringer preger mange arbeidsplasser. Men ifølge Emiliana Simon-Thomas vil de som klarer å le av egne feil, er oppmerksomt tilstede i situasjoner, fremmer egne ideer og dveler ved det som har gått bra, blomstre selv når hverdagen er utfordrende. Lykkeforskeren viser til at de finner kreative løsninger etter tilbakeslag fordi de har bygget opp en positivitet og fordi de har tatt seg tid til å sette pris på de gode tingene som skjer. - Finn, eller skap, mening med arbeidet
Det er de som drives av en «større mening» som er mest fornøyde på jobben, påpeker lykkeforskeren. Dette er imidlertid ikke noe folk finner ut av helt alene, det har mye å at organisasjonen har en misjon og tanke om hvorfor det de gjør har betydning, mener Simon-Thomas.«Ledere må hjelpe de ansatte til å se hvorfor deres bidrag betyr noe og hvordan det de gjør påvirker måloppnåelsen til avdelingen, selskapet og verden som sådan», sier hun til Fast Company. Hvis meningen med jobben uteblir, kan du selv forsøke å bli mer nyskapende i egen rolle, oppfordrer lykkeforskeren. Forsøk å skape noe nytt som betyr noe.
- LES MER: Slik kan du hjelpe ensomme medarbeidere
- Bygg motstandskraft
Motstandskraft handler i denne sammenhengen om evnen til å komme tilbake etter motgang. Istedenfor å vike unna områder der man har mislykkes, anbefaler Simon-Thomas at man puster dypt og minner seg selv om at dette er forbigående episode; samtidig som man reflekterer over de eksterne forholdene som har bidratt til at det ble som det ble. Gjør det også klart for deg selv og andre at du vil gjøre det bedre neste gang, råder hun. En positiv tilnærming kan bidra til at man unngår å dvele ved fortidens feil og heller ser gleden i mulighetene til vekst.
- Praktiser vennlighet
Den fjerde og siste vanen Simon-Thomas anbefaler folk å trene på for å få en gladere arbeidshverdag, handler om å knytte sosiale bånd. Evnen til å bygge relasjoner med andre. Fornøyde medarbeidere opplever at de er en del av et team preget av tillit og støtte. Men hvordan går man fram for å knytte man sosiale bånd? Ifølge Simon-Thomas bygger du relasjoner når du bruker vennligheten din, er genuint interessert i andre mennesker og viser mer empati, medfølelse, generøsitet og takknemlighet. Hun understreker at vennlighet inkluderer det å kunne forsones etter en konflikt. Unnskyldninger gir respekt, det å tilgi andre demper stress, styrker nærhet og skaper en følelse av å høre til, sier lykkeforskeren til Fast Company.