Foto

Fizkes, Dreamstime.com

3 råd for å håndtere kolleger som inntar «offer-rollen»

Publisert: 30. oktober 2018 kl 10.10
Oppdatert: 30. oktober 2018 kl 10.26

LEST OM LEDELSE: Det finnes dem som mener at lite av det som er trøblete i hverdagen er deres egen feil, og at alle andre er imot dem. De går inn i en «offer-rolle». Dette er folk det kan være både krevende og utmattende å jobbe sammen med, konstaterer Rebecca Knight i en artikkel på hjemmesidene til Harvard Business Review.

Mye negativitet

Knight er frilansjournalist og underviser ved Wesleyan University. I artikkelen har hunintervjuet Amy Jen Su, partner i konsulentselskapet Paravis Partner og forfatter av boken «Own the Room» og Holly Week, som underviser ved Harvard Kennedy School og har gitt ut boken «Failure to communicate».

Su mener at en av de største utfordringene med å ha en kollega som har gått inn rollen som «offer», er all negativiteten han eller hun omgir seg med. Men hva kan man gjøre? Su minner om at du selv har mulighet til å styre måten du selv responderer på alt det negative på.

3 råd

Saken fortsetter under annonsen

Denne artikkelen går ikke inn i eventuelle årsaker til at den negative kollegaen har havnet i et negativt spor. Man kan jo tenke seg at det faktisk kan være forhold på arbeidsplassen og/eller personlige forhold som gjør at en kollega har grunn til å klage.

Det denne artikkelen handler om, er kommunikasjon kolleger imellom, og den gir noen tips om hvordan man kan møte denne typen kolleger i hverdagen.

Dette er tre av rådene:

* Vis empati og omtanke for kollegaen. Holly Week understreker at om målet ikke nødvendigvis må være å vise sympati til enhver tid, men å være nøytral. Vis også at du verdsetter det vedkommende sier og gjør som faktisk er positivt. Amy Jen Su sier i artikkelen at en av grunnene til at enkelte klager mye, er at de føler at de ikke blir hørt, sett og verdsatt.

* Snakk om mulige løsninger. Forsøk å vri kollegaens fokus bort fra klaging og over i et mer løsningsorientert spor. Su anbefaler å velge en coachende tilnærming, der kollegaen utfordres på mulige løsninger.

* Pass på at du selv ikke blir trukket ned av all negativiteten. Sett grenser for hvor mye tid du vil bruke på å snakke med denne kollegaen, og oppsøk også kolleger som kan være en «motvekt». Folk som gir deg energi og er positive.