Kan vi nekte en ansatt å ytre seg offentlig på en måte som går utover arbeidsgiver?
Spørsmål: Jeg driver en industribedrift, hvor virksomheten slipper ut noe røyk. Innholdet i denne er forsøkt renset så godt som mulig både for forurensning og CO2. Det er imidlertid ikke mulig å fjerne alt av CO2-utslipp fullstendig. Vi har de nødvendige tillatelser fra forurensnings-myndighetene, så den side av saken er i orden. En av mine ansatte har imidlertid nå gjennom avisinnlegg agitert for at man bør tillate enda mindre utslippskvoter enn det bedriften i dag har anledning til. Avisartikkelen har ikke hatt front mot hans egen arbeidsplass og egen arbeidsgivers virksomhet direkte. Men det er helt klart at hvis vedkommende skulle få gjennomslag for sitt syn, vil dette føre til økonomiske belastninger for arbeidsgiver. Kan vi nekte ham å ytre seg på denne måten?
Bedriftseier
Svar: Neppe. Når det gjelder adgangen til å bedrive politisk virksomhet og herunder uttale seg offentlig om politiske spørsmål, har alle ansatte i Norge en vid grad av frihet til å gjøre dette, selv om standpunktet kan gå utover arbeidsgiver.
Generelt må arbeidstagers rett til politiske ytringer anses meget sterkt vernet
Generelt må arbeidstagers rett til politiske ytringer anses meget sterkt vernet. Flere slike saker om ansattes rett til ytringer i det offentlige rom har også vært oppe i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, og hvor arbeidsgivere som har forsøkt å kneble ansatte har tapt. Er vedkommende ansatt en person med ledelsesansvar, og hvor han lett blir identifisert med virksomheten selv, kan det likevel tenkes at det kan oppstå situasjoner hvor man kan pålegge vedkommende begrensinger. Men en vanlig timelønnet industriarbeider, kan man neppe pålegge slike forpliktelser.
SBDL v/advokat Arvid R. Ødegård
Har du spørsmål om arbeidsrett?
Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.
Les alle spørsmål og svar her!